Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

McCartney Lennont gúnyolja az új kislemezen

Aligha lehetett volna szerencsésebben összepárosítani két új Beatles-dalt. A mély, de metsző humorú Lennon és a komolykodónak mondott melodista McCartney mintha szerepet cserélt volna. A magába forduló, épp a "kövér Elvis" korszakát élő Lennon az A-oldalon segítségért kiált, a lemez megfordítása után pedig McCartney mintha pont ebből űzne gúnyt.

Megosztás

Öt szobor nem boldogít

Páratlan hét van, megint kaptak egy díjat. Pontosabban ötöt.

Megosztás

Bikaviadal-arénákban zárult az európai turné

A francia- és az olaszországi állomások után Madridban és Barcelonában zárták 15 fellépésből álló európai turnéjukat.

Megosztás

Az olaszok kevésbé gerjedtek rá a Beatlesre

Párizs és Lyon után Olaszországban folytatódik a Beatles európai turnéja - mérsékelt érdeklődés mellett.

Megosztás

Párizsban kezdődött az új európai turné

Öthónapos kihagyás után állt színpadra a Beatles Párizsban, a néhány napja indult európai turné keretében.* Ahhoz képest, hogy leszívta az energiájukat a több hónapig húzódó filmforgatás, majd a lemezfelvétel, meglepően nagy kedvvel játszanak:

Megosztás

Vonósnégyes kíséri a Yesterday-t

Tegnap befejeződtek a Help! album felvételei.

George Martin hamar meggyőzte a kétkedő McCartneyt arról, hogy bátor vállalkozás volna a három nappal korábban rögzített Yesterday-t vonósnégyessel feldobni. A szerző mondogatta ugyan a producernek, hogy nem akar olyan lenni, mint Mantovani, meg a vonósok által alkalmazott vibratotól is a hideg rázza, de csiklandozta az ötlet annyira az önérzetét, hogy belevágjon.

Megosztás

Lennon kínjában röhög magán

Azoknak, akik azt képzelik, McCartney a könnyed, csak a formai finomságokra érzékeny, felületes szerző, ezzel szemben Lennon a mélyre ásó, önmarcangoló, nagybetűs művész, figyelmükbe ajánljuk az elmúlt két felvételi nap kontrasztját.

Megosztás

Kisült végre a Rántotta-dal, Yesterday lett belőle

"McCartney mintha nem lenne alkotóereje csúcsán: a héten rögzített dalainak minősége nem közelíti meg a partnere által jegyzettekét, és ami a nagyobb probléma, a saját tavalyi szerzeményeiét sem" - írtuk aggódva februárban, amikor a film betétdalaival elkészültek. Tegnap óta viszont újra Lennon önbecsülését kell félteni, nem McCartney kreatív energiáit.

Megosztás

A királynő fogja kitüntetni a négy Beatle-t, kezdődhet a szörnyülködés

Hivatalos: a Beatles mind a négy tagja októberben kitüntetést vehet át a királynőtől, ezzel a Brit Birodalom Tagjaivá (MBE*) válnak. Hogy mi is az az MBE, néhány hete még maguk sem tudták, ez a három betű leginkább "Mr. Brian Epstein"-t jelentette számukra.

Megosztás

Ezért exkluzív a mai BBC-adás

Fél év után tértek vissza a BBC stúdiójába, hogy ismét feljátsszanak néhány számot, de nem lennénk meglepve, ha ez lett volna az utolsó alkalom. Mi szükségük is volna már arra, hogy professzionális körülmények között rögzített dalaikat rohamtempóban reprodukálják, csak azért, hogy a rádió exkluzív anyagként adhassa le? Semmi.

Megosztás

A Capitol-befőtt elteszi a Beatles-nagymamát

Egy ideje nem foglalkozunk az együttes amerikai piacon megjelent lemezeivel, nem véletlenül. Az EMI tengerentúli leánya, a Capitol ugyanis módszeresen széttrancsírozza a Beatles műveit: alig több mint egy év alatt hat nagylemezen hozta ki az Angliában négy albumra elegendő hanganyagot. Igaz, a kislemezes számok is felfértek ezekre, az A Hard Day's Night filmzenéje pedig még extrákat is tartalmaz, de a lényegen ez nem változtat: az együttesnek semmi ráhatása nincs arra, hogy a kiadó mit kezd a dalaival, furcsa is, hogy jóformán szó nélkül tűrik.

Megosztás

Nagyi-díjat kaptak

Így megy ez minden filmforgatáson, nem igaz? Két jelenet között betoppan Peter Sellers, hogy a főszereplőknek Grammy-díjakat adjon át. Teljesen hétköznapi eset. A felvétel az NBC külön kiadásában megy majd le, mi már most láthatjuk:

Megosztás

Lennon-segélykiáltás került szalagra

John Lennont telibe találta Richard Lester ötlete. A rendező úgy döntött, Help! lesz a film címe, ami annyira passzol Lennon aktuális hangulatához, hogy múlt héten új, Weybridge-i lakásában meg is írta az azonos című dalt.

Megosztás

Élőben a Ticket To Ride, zsebben az újabb NME-díj

Bár még mindig forgatják a filmet, a héten megjelent új kislemez miatt újra megsokasodtak a tévé- és rádiószereplések.

Megosztás

Itt az új kislemez: Ticket To Ride / Yes It Is

Több mint négy hónap éheztetés után a brit piac ma megkapja legújabb Beatles-betevőjét, de nem biztos, hogy ínyére lesz ez az ízvilág. A Ticket To Ride keményebb és lassabb húzású a jól megszokott Beatles-slágereknél, ráadásul az optimista tartalomnak is annyi: hősünket elhagyja az öntudatos nő, de ő a kisujját sem mozdítja azért, hogy ezt megakadályozza, beéri annak mormolásával, hogy "azt hiszem, most szomorú leszek".

Megosztás

Kedves Beatles, nem kéne annyit tépni!

A behódolt rajongóknak mindegy, milyen filmet látnak majd a vásznon, már akkor sikítozni fognak, amikor a teremben lekapcsolják a lámpákat. Ennek a biztos tudatában az együttes nem éppen motivált abban, hogy jó mozit készítsen, a forgatást így saját maga marihuánamámoros szórakoztatásával próbálja átvészelni. Mindez mérsékelten izgatna minket, ha a stúdióban még képesek volnának tisztességesen dolgozni, de a tegnapi produkciójuk különösen elkeserítő.

Megosztás

Ellentüntetőket rendeltek ki

"Beatles Go Home". Nem biztos, hogy a Salzburgba érkező együttes tagjai egyáltalán észrevették az artikulálatlanul sikoltozó rajongók mögött meghúzódó, ellenszenvüket betűnként kinyilvánító csoport üzenetét.

Megosztás

Lennon: "Betéptünk"


A Beatles tegnap megérkezett a Bahamákra, ma pedig már meg is kezdődik a forgatás.

A nassaui reptéren lezavartak pár interjút, amelyekbe csak azért érdemes belehallgatni, mert csontra be vannak szívva:

Megosztás

9 és fél dal elkészült a filmhez

Hat nap után tegnap véget értek a stúdióülések, holnap pedig irány a Bahama-szigetek, hogy nekiálljanak az új film forgatásának.

Megosztás

Mintha szívatná Lennon a rajongóit

Mindig jót tett Lennonnak, ha engedte, hogy Bob Dylan hatása alá kerüljön. Nem, nem a fűről van szó, hanem arról, hogy egyszerűen ragadja nyakán a gitárt, és minden manír nélkül meséljen el egy őszinte történetet.

Megosztás

Harmadik nap a stúdióban

A tegnapi stúdiónapon két töltelékgyanús dalt rögzítettek, az egyik McCartneyé, a másik Harrisoné.

Megosztás

Újabb Lennon-rétegek tárulnak fel

A tegnapi, második stúdiónapon végleges formába öntötték az előző nap félbemaradt Another Girl-t és I Need You-t, hogy aztán az esti órákban rátérjenek Lennon eddigi talán legromantikusabb szerzeményére.

Megosztás

Zeng a Ticket To Ride - újra a stúdióban

Egy hét múlva indul a Beatles második - ezúttal színes - filmjének forgatása; összesen hét napjuk maradt, hogy kellő mennyiségben állítsanak elő új hanganyagot hozzá.

Megosztás

Ringo elkelt

John után a második Beatle fejét is bekötötték. Ringo Starr (24) még a Cavernben figyelt fel Maureen Coxra (18), aki ezért már akkor általános közutálatnak örvendett a rajongók körében.

Megosztás

Így síelget John Lennon – videó!

Egy Beatle még a svájci Alpokban sincs biztonságban.

Megosztás

Google Search Box

Ezen a blogon

A Beatles az első Abbey Road-i próbafelvételétől a feloszlásáig eltelt nem egész nyolc év alatt hozta össze azt a több mint egy tucat albumot és legalább még két lemezre elegendő dalt, amit. Ma egy termékenyebb banda ennyi idő alatt jó, ha három-négy lemezt készít és egyszer szintet lép. A Beatles ezzel szemben folyamatosan kísérletezve, hónapról hónapra haladta meg önmagát és versenytársait: 50 év távlatából ezt az életszagú progressziót éljük újra „real time”-ban.

Beatles 50 a Facebookon!

Címkefelhő

A Hard Days Night (30),A Taste of Honey (11),Abbey Road-i stúdió (77),Act Naturally (8),All My Loving (17),And I Love Her (6),Anna (6),Arthur Alexander (7),Ask Me Why (11),Baby Its You (6),Babys In Black (12),BBC (60),Beatlemánia (18),Beatles For Sale (11),Billy J. Kramer (16),Bob Dylan (5),Bob Wooler (5),Boys (11),Brian Epstein (75),Buddy Holly (5),Cant Buy Me Love (23),Capitol (17),Carl Perkins (14),Cavern Club (18),Chains (6),Chuck Berry (16),Cilla Black (5),Cynthia Powell (8),Daily Mirror (6),Day Tripper (14),Devil In Her Heart (5),Dizzy Miss Lizzy (9),Do You Want To Know A Secret (11),Easy Beat (5),Ed Sullivan (13),Elvis Presley (12),EMI (5),Empire Pool (5),Everybodys Trying To Be My Baby (8),film (5),From Me To You (38),George Harrison (157),George Martin (78),Gerry & The Pacemakers (8),Hamburg (5),Helen Shapiro (6),help (12),Help (14),Hold Me Tight (9),Honey Dont (6),How Do You Do It? (9),I Call Your Name (5),I Feel Fine (26),I Need You (5),I Saw Her Standing There (31),I Should Have Known Better (6),I Wanna Be Your Man (18),I Want To Hold Your Hand (33),If I Fell (7),If I Needed Someone (9),Ill Get You (13),Im A Loser (12),Im Down (12),Im Looking Through You (5),In My Life (7),interjú (15),It Wont Be Long (6),Jane Asher (17),Jimmie Nicol (8),John Lennon (211),Julian Lennon (5),Kansas City (10),karácsonyi lemez (7),koncert (58),Larry Williams (5),lemezfelvétel (37),Little Child (5),Little Richard (9),Long Tall Sally (25),Love Me Do (32),Matchbox (7),Mick Jagger (5),Misery (10),Money (Thats What I Want) (12),No Reply (5),Norwegian Wood (This Bird Has Flown) (9),Nowhere Man (9),P.S. I Love You (9),Paperback Writer (7),Paul McCartney (198),Pete Best (16),Peter Sellers (5),Please Mister Postman (5),Please Please Me (60),Pop Go The Beatles (23),Revolver (18),Richard Lester (7),Ringo Starr (137),Robert Freeman (6),Rock And Roll Music (8),Roll Over Beethoven (17),Rolling Stones (17),Rubber Soul (19),rádió (57),Saturday Club (7),She Loves You (51),Shes A Woman (20),Smokey Robinson (6),Thank You Girl (15),Thank Your Lucky Stars (10),The Hippy Hippy Shake (5),The Night Before (5),Theres A Place (6),Things We Said Today (6),Think For Yourself (5),This Boy (15),Ticket To Ride (18),Till There Was You (15),Tomorrow Never Knows (7),Tony Barrow (6),Twist And Shout (45),tévéfelvétel (33),Vee-Jay (5),We Can Work It Out (13),What Goes On (5),With The Beatles (18),Yes It Is (5),Yesterday (17),You Cant Do That (12),You Like Me Too Much (5),You Really Got a Hold On Me (9),Youve Got To Hide Your Love Away (5)