„McCartney mintha nem lenne alkotóereje csúcsán: a héten rögzített dalainak minősége nem közelíti meg a partnere által jegyzettekét, és ami a nagyobb probléma, a saját tavalyi szerzeményeiét sem" – írtuk aggódva februárban, amikor a film betétdalaival elkészültek. Tegnap óta viszont újra Lennon önbecsülését kell félteni, nem McCartney kreatív energiáit.

 

Az együttes ötödik nagylemezéhez tegnap három számot rögzítettek, mindet a basszusgitáros jegyzi, és mind magas minőséget képvisel. A folk-rockos I’ve Just Seen A Face-t szinte levegővétel nélkül darálta le, a Little Richard-os rock and roll paródiát, az I’m Down-t pedig torkaszakadtából üvöltve. Némi pihenő és vacsora után azonban valami egészen rendkívülire került sor – nem is érthető, George Martin hogyan engedhette McCartneynak, hogy ekkora igénybevétel után énekeljen fel egy kifinomult melódiát.

Lennon, Harrison és Starr félrehúzódtak, McCartney pedig egy szál Epiphone Texan gitárján kísérve magát megállította az időt az Abbey Road-i 2-es stúdióban. Yesterday című számát mindössze kétszer játszotta el, a második felvételt minden jelenlévő tökéletesnek találta, társai pedig egyetértettek abban, hogy nem tudnak mit hozzátenni. Nem így George Martin, akiben felmerült, hogy egy vonósnégyessel lehetne megkoronázni a különleges dalt; McCartney még vonakodik, de úgy tűnik, nem zárkózik el teljesen az ötlettől.

Az első, még döccenőivel, szövegtévesztéseivel együtt is bizsergető felvételt mutatjuk meg:

Annak tudatában, hogy dallama már vagy másfél évvel ezelőtt McCartney ölébe pottyant, szinte hihetetlen, hogy csak tegnap jutottak el a Yesterday felvételéig. A szerző az utóbbi hónapokban a fél várost azzal fárasztotta, hogy mondják már meg neki, honnan van ez a kiváló dallam, mert nem bírja elhinni, hogy tényleg az ő fejéből pattant ki. Állítása szerint egy reggel úgy kelt fel, hogy ezt dúdolta magában, de nem úgy, mint saját szerzeményét, inkább mint egy ismerős régi slágert. Munkacímet mégiscsak adni kellett a dalkezdeménynek, ez lett a Scrambled Eggs (Rántotta), talán azért, mert aznap ez került a reggeliző asztalra. Hogy el ne felejtse a dallamot, egy hevenyészett sort is kanyarított hozzá: „Scrambled Eggs, Oh my baby how I love your legs”.

Mivel senkinek nem volt ismerős a dallam, McCartney lassan elhitte, hogy valóban az ő fejében állt össze (azt nem állíthatja, hogy „szerezte”), de bármennyire is kísértette, nem volt képes véglegesíteni a dalt – egészen két héttel ezelőttig, amikor is portugáliai vakációján végre a szöveget és a középrészt is megírta hozzá.

Forrás: Beatle Photo Blog

Vajon mi a rosszabb Lennonnak, ha a Yesterday lesz az első Beatles-dal, amely kizárólag partnere nevével jelenik meg, vagy az, ha ez is a Lennon-McCartney brand alatt jön ki úgy, hogy valójában ez egy McCartney-szólószám?

Bonus track (az I’m Down első felvétele tegnap délutánról):