Mivel a lemezfelvétel jócskán elhúzódott, sem idejük, sem cérnájuk nem volt felkészülni a múlt pénteken megkezdődött világkörüli turnéra – ami meg is látszik. Leszámítva a New Musical Express május eleji gáláját, több mint fél év után találták magukat színpadon, és rögtön hat darab félórás koncertet kellett adniuk három NSZK-városban: először Münchenben, majd Essenben, végül a jó öreg Hamburgban, ahová három és fél év után tértek vissza.

 

A koncertműsor:

  • Rock And Roll Music,
  • She's A Woman
  • If I Needed Someone
  • Day Tripper
  • Baby's In Black
  • I Feel Fine
  • Yesterday
  • I Wanna Be Your Man
  • Nowhere Man
  • Paperback Writer
  • I'm Down

Az idén rögzített 16 számból egyedül a Paperback Writer került be a műsorba, ami annyiban nem meglepő, hogy az új album csak augusztusban fog megjelenni; meg különben is, a rengeteg rájátszásból, torzításból, tempóváltoztatásból semmit sem tudnának élőben reprodukálni. A baj nem ez.

Nem is az, hogy berozsdásodtak, hogy gyakran hamisak, hogy olykor szétesnek. Hanem az, hogy mintha már egyáltalán nem érdekelné őket, hogy élvezhető koncertet adjanak – ennek a sikítozó tömegnek? A müncheni felvételen látszik, ahogy McCartney Harrisontól és Lennontól kérdezi, hogyan is kezdődik az I’m Down, s hiába sietnek a segítségére, az összes verzét elrontja (12:50-től).

A legösszeszedettebb produkció a Nowhere Man, illetve emlékezetes még, hogy a Yesterday-t ezúttal nem McCartney-szólószámként játsszák.

John Lennon Paul McCartney George Harrison Ringo Starr Revolver Rock And Roll Music Shes A Woman If I Needed Someone Day Tripper Babys In Black I Feel Fine Yesterday I Wanna Be Your Man Nowhere Man Paperback Writer  Im Down

Esseni viselet (forrás: Getty Images)

Az egyik esseni koncertet teljes egészében rögzítette egy fanatikus rajongó, így aztán a hangminőség hagy némi kívánnivalót maga után, de nem teljesen élvezhetetlen:

A fellépéseknél is nagyobb megpróbáltatásokat jelentenek a sajtótájékoztatók. Már korábban is a bugyuta kérdések uralták ezeket az eseményeket, de míg egy-két éve ezekből is igyekeztek legalább valami vicceset kihozni, mára teljesen cinikussá váltak.

Közöny mozgóképen (de legalább azt látjuk, hogy McCartney végre kipótoltatta a csúnyán letört metszőfogát)

Türelmetlenek, egyszavas válaszokat adnak, olykor kioktatóak. Hamburgban Lennon annyira nem bírta már a felszínességet, hogy az újságírókkal teli teremben azzal szúrt vissza, hogy, „mégis, milyen kérdések ezek?, hol van egyáltalán a sajtó?”.

John Lennon Paul McCartney George Harrison Ringo Starr Revolver Rock And Roll Music Shes A Woman If I Needed Someone Day Tripper Babys In Black I Feel Fine Yesterday I Wanna Be Your Man Nowhere Man Paperback Writer  Im Down

Közöny állóképen (forrás: Beatles Photo Blog)

Közben már elindultak Japán felé, de az időjárás miatt kénytelenek voltak egy váratlan kitérőt tenni Alaszkába. A tokiói koncert előtt sem lesz így sok idejük regenerálódni.