Tegnap befejeződtek a Help! album felvételei.

George Martin hamar meggyőzte a kétkedő McCartneyt arról, hogy bátor vállalkozás volna a három nappal korábban rögzített Yesterday-t vonósnégyessel feldobni. A szerző mondogatta ugyan a producernek, hogy nem akar olyan lenni, mint Mantovani, meg a vonósok által alkalmazott vibratotól is a hideg rázza, de csiklandozta az ötlet annyira az önérzetét, hogy belevágjon.

 

Martin kezébe vette az ügyet, megírta a szólamokat, de közben arra is ügyelt, hogy McCartneynak is maradjon mozgástere. A producer négy általa már jól ismert vonóst hívott a stúdióba: Tony Gilbert és Sidney Sax hegedűn, Kenneth Essex brácsán, Francisco Gabarro pedig gordonkán működött közre. A komolyzenéből igazolt hangszerek felvonultatásán túl a Yesterday abban is egyedi lesz, hogy csak egyetlen Beatle szerepel rajta.

McCartney és Martin (forrás: Fanpop)

Az utolsó stúdiónap hozott további újdonságot is. Mivel a förtelmes If You’ve Got Trouble-t ejtették, a napokban szembesültek csak vele, hogy Starr egyetlen dalt sem énekel az új lemezen, vadászni kell neki valamit. Buck Owens Act Naturally című dalára esett a választás, ami bár testhezálló alapanyagnak tűnik, sosem játszották élőben. Stúdiókarrierje során tehát a Beatles először úgy rögzített tegnap egy feldolgozásszámot, hogy helyben próbálta először.

Este még felvették a Wait című új Lennon-McCartney szerzeményt is, de mérsékelten elégedettek a végeredménnyel. Így már hárommal több számot is rögzítettek, mint amennyi az ötödik nagylemez megtöltéséhez elegendő, van miből válogatni. Ki tudja, talán a Wait-nek is a No Reply-hoz hasonló sors jut: lemarad a filmzenét tartalmazó albumról, de a következőre beérik.

P.S.: Boldog születésnapot a 23 éves Paul McCartneynak!