Japánban csak a Budokant „szentségtelenítették meg”, a Fülöp-szigeteken viszont az elnöki házaspárt törölték képen – anélkül, hogy tudtak volna róla.

 

A vasárnapi Manilába érkezésük pillanatától kezdve az egész ott tartózkodásuk egy rémálom volt. A reptéren elválasztották az együttest és a menedzsmentjét, katonák kísérték őket mindenfelé, de a szervek részéről nyoma sem volt a világ bármely pontján feléjük irányuló tiszteletnek; körülbelül úgy bántak velük, mint egy csapat fogvatartottal.

John Lennon Paul McCartney George Harrison Ringo Starr Brian Epstein Mal Evans Tony Barrow Alf Bicknall Imelda Marcos

Miután valami jachton kellett tölteniük az estét, a hétfői két fellépés előtt szerették volna alaposan kipihenni magukat a szállodai szobájukban. A manilai rezsimnek azonban más tervei voltak. Az elnöki palotában rengeteg ember, köztük gyerekek várták az együttes felbukkanását, a fogdás házi gazdája pedig maga a first lady, Imelda Marcos lett volna. Már ha a Beatles méltóztatott volna megjelenni, de ők ekkor a hotelszobájukban punnyadtak.

John Lennon Paul McCartney George Harrison Ringo Starr Brian Epstein Mal Evans Tony Barrow Alf Bicknall Imelda Marcos

Imelda Marcos várakozik (forrás: Philippine Fail)

Kisvártatva meg is érkezett a különítmény a szállodába, de Brian Epstein nem volt hajlandó előkeríteni a fiúkat. Az sem izgatta különösebben, hogy a manilai brit nagykövet is nemsokára nyomatékosan ezt javasolta neki. A Beatles menedzsmentjével, tehát vele nem egyeztették a mai programot, így aztán ő mossa kezeit. Kisebb csoda, hogy nem törték rá a hotelszoba ajtaját az együttesre, akik egyébként addigra már nézték a tévében, ahogy egy kisebb tömeg vár rájuk, ők pedig nem érkeznek meg.

John Lennon Paul McCartney George Harrison Ringo Starr Brian Epstein Mal Evans Tony Barrow Alf Bicknall Imelda Marcos

A színpadon többé-kevésbé minden rendben (forrás: Philippine Fail)

Bár délután és este a Rizal Memorial futballstadionban végül óriási érdeklődés mellett tartották meg a két koncertet, a borzalom csak ez után következett. Kedden minden újság az elnöki párt megalázó liverpooliakkal a címoldalán nyitott, a hatóságokat pedig arra utasították, hogy hagyják sorsára az együttest. Rendőri biztosítás nélkül kellett tehát eljutniuk a reptérre, úgy, hogy közben az állami propaganda ellenük hangolta a közvéleményt. A szállodából még csak-csak kijutottak, de a reptéren több civil is rájuk támadt, a személyzet pedig azt hajtogatta, hogy semmiféle védelem nem jár nekik, ők is csak egyszerű utasok.

A négy Beatle-t, ahogy menekültek a tranzitban, saját stábja mentette meg a komolyabb sérülésektől. Ők viszont nem úszták meg. Epsteint arcon ütötték és lágyékon rúgták. A road menedzsert, Mal Evanst a mellkasán érte rúgás, vérezve kullogott el a biztonságos zónáig. A sofőr, Alf Bicknall járt a legrosszabbul, neki egy bordája is eltört.

Még a gépen sem nyugodhattak meg. Evanst és az incidenst olcsón megúszó sajtófőnököt, Tony Barrow-t leparancsolták a fedélzetről. Rettegtek, hogy nélkülük száll fel a gép, ők pedig a földi pokolban ragadnak (Evans a feleségére utalva, odavetette: „mondjátok meg Lilnek, hogy szeretem”). Az óráknak tűnő adminisztratív kötekedés 45 percig tartott, a stáb végül teljes létszámban elhagyhatta a Fülöp-szigeteket.

Harrison már ki is jelentette, hogy egy esetben hajlandó visszatérni: ha ledobhat egy bombát az egész kócerájra. Az Új-Delhibe tartó hosszas repülőút során valamelyest feloldódtak, de a német és a japán rossz élmények után most talán tényleg elérték a mélypontot. Ha rajtuk múlna, lemondanák az augusztusi amerikai turnét.