Egy hét múlva indul a Beatles második – ezúttal színes – filmjének forgatása; összesen hét napjuk maradt, hogy kellő mennyiségben állítsanak elő új hanganyagot hozzá.

 

Kezdődik a lemezfelvétel (forrás: John And EMI)

A tegnapi, első stúdiónapon kiderült, Lennon és McCartney mellett Harrison is készült saját szerzeménnyel, jó eséllyel tehát ez lesz a With The Beatles után a második nagylemez, amire az ő dala is felfér. Az A Hard Day’s Night albumra az utolsó pillanatban próbálkozott be egy vázlattal (You Know What To Do volt a címe), de az nem ütötte meg a szintet. A barátnőjének, Pattie Boydnak írt új dallal, az I Need You-val  viszont tegnap este viszonylag sokat foglalkoztak, méghozzá elég szokatlan felállásban: Starr egy akusztikus gitár hátát püfölte, miközben Lennon a dobszerkóhoz merészkedett, és bátran leütötte a kettő-négyeket. A szerző énekszólamát a mai napon véglegesítik, és kipróbálják új kütyüjüket, a hangerőpedált is.

McCartney Another Girl című számával sem végeztek tegnap. Bár a dal nem tűnik mérföldkőnek, a szerző jellemének sötétebb oldalához kerülhetünk közelebb, ha figyelembe veszünk néhány körülményt. Az egyik, hogy McCartney titokban fenntart egy lakást Londonban, ahol nem Jane Asherrel, hanem „másik lányokkal” szokott találkozgatni. Mindezt ráadásul épp a barátnőjével töltött tunéziai vakáció során öntötte dalba, amikor a nagykövetségi rezidencia kiváló akusztikájú fürdőszobájába vonult el, hogy egyedül legyen egy kicsit. Hogy McCartney el tudja-e hitetni Asherrel, hogy a dal szövege pusztán fikció, legyen az ő dolguk.

A tegnapi felvételi nap fő produktuma azonban Lennon Ticket To Ride-ja. A borongós alaphangulat – talán a cannabistól sem függetlenül – minden korábbinál energikusabb hangzást szült: a gitárok csengenek, a dobok dübörögnek, a fináléban pedig a tempó a kétszeresére vált. Nemcsak ezt az ötletet köszönheti Lennon partnerének. McCartney a felső szólamot felvillanyozó energiával énekli, és a jellegzetes riffet is ő, nem pedig Harrison játssza szólógitáron. Íme a második felvétel*, ami máris keverésre kész:

Bár még nem időszerű döntést hozni, Lennon nagyon szeretné ezt a számot a következő kislemez A-oldalán látni. Nehézkes húzása, kicsit sem optimista szövege miatt kereskedelmi szempontból nem tűnik ideális választásnak, de nem ez lenne az első eset, hogy a Beatles a kockázatosabb utat választja.

*Félreértés ne essék, ezt a komplex hangzást nem egy szuszra játszották fel, hanem az Abbey Roadon lépett életbe egy újabb rögzítési és adminisztrációs rendszer. A próbák utáni éles felvételekre akárhányszor is játszanak rá, a számozásuk nem változik. A korábbi besorolás szerint a Ticket To Ride legalább húsz sorszámot kapott volna, mire a most „Take 2” néven futó formáját elnyerte volna.