Harrison dalának véglegesítésével kezdődött a tegnapi stúdióülés. A Don’t Bother Me, az I Need You és a You Like Me Too Much után az If I Needed Someone így már a negyedik szerzeménye Harrisonnak, ami megjelenhet – és még alig kezdődtek meg a lemez felvételei. A nap nagy dobása azonban vitán felül az In My Life.

 

Az eredeti ötlet szerint Lennon buszmegállóról buszmegállóra haladva, a Menlove Avenue-tól a liverpooli városközpontig mesélte volna el gyermek- és ifjúkori emlékeit, de túlságosan szűknek érezte a saját maga alkotta koncepció kereteit, és kidobta az általa unalmasnak tartott szöveget (az első verze kivételével):

There are places I’ll remember

All my life though some have changed

Some forever, but not for better

Some have gone and some remain

Penny Lane is one I’m missing

Up Church Road to the clock tower

In the circle of the Abbey

I have seen some happy hours

                                                                                                                             

Past the tramsheds with no trams

On the 5 bus into town

Past the Dutch and St. Columbus

To the Dockers Umbrella that they pulled down

In the parks I spent some good times

Calderstones was good for Sunday

But if you really want to find me…

Lennon inkább úgy döntött, távolabbi perspektívából közelít a múltjához, és nem annyira a konkrét helyszínekre, mint a hozzájuk tartozó érzésekre koncentrál. Lenyúltuk az eredeti leiratot:

Forrás: Beatles Bible

A dallammal már nehezebben boldogult, ekkor hívta segítségül McCartneyt, aki nagy kedvvel szállt be: a széles ugrásokkal teli dallam nagy része vélhetően tőle származik, ahogy a jellegzetes téma is, ami a dalt nyitja.

Érezhető, hogy az együttes minden tagja nagy becsben tartja a Lennon talán eddigi legösszeszedettebb szövegére épülő alkotást; az egyelőre félkész (a szólónál üresen hagyott) 3. felvétel személyesebb, mint bármi, amit a Beatles valaha elkövetett:

Lennon arra jutott, hogy nem volna szerencsés gitárszólóval kitölteni az egyelőre üres részt, ezért George Martinhoz fordult segítségért. A producer egyelőre orgonában gondolkodik (itt lehet meghallgatni az első próbálkozását, 1:27-től), de biztosra vehetjük, hogy talál ennél szebb megoldást.