Tegnap este tele önbizalommal tért vissza a Beatles az Abbey Roadra.

Míg az együttes a hamburgi Star Clubban két héten át minden este színpadra állt (az egyik alkalommal harmadszor is Little Richard mellett találták magukat), a Love Me Do a brit listákon újabb lendületet véve a múlt héten a 23. helyig kapaszkodott. Visszaérkezésük után sem lankad a tempó: jóformán egyfolytában színpadon vannak, a Radio Luxembourg „The Friday Spectacular” című műsorába letudtak egy újabb rövid produkciót, de elsősorban második kislemezük felvételére igyekeztek tisztességesen felkészülni. A vájt fülű George Martin ugyanis, amikor először hallotta, nem volt elájulva a Please Please Me-től. Jó tanácsait felhasználva Lennonék azóta alaposan felturbózták, s már alig várták, hogy robbanthassanak vele a stúdióban.

A producer, aki ekkor még mindig nincs meggyőződve az együttes dalszerzői képességeiről, továbbra is a Beatles szerint rémes How Do You Do It?-et tartotta slágeresélyesnek, de a Love Me Do mérsékelt sikere ellenére sem zárkózott el a felfrissített Lennon-szerzemény elől. Olyannyira nyitott volt, hogy az első bizonytalan felvételek sem ijesztették el, ellenkezőleg, képes volt további ötletekkel segíteni a produkciót. Ehhez persze kellett, hogy érezze: a fiúk elvégezték a házi feladatot, korábbi tanácsait megfogadva felgyorsították a dalt, az Orbison-hatást minimalizálták, Harrison ötletes riffet, McCartney aprólékos basszusfutamot dolgozott ki, Lennon szólóénekét pedig – főleg a felelgetős bridge-ben – kifejezetten izgalmassá tette McCartney és Harrison vokálja. A gond csak a félkész középrésszel lehetett; az első felvételeken még jól hallatszik Starr bizonytalan kísérletezgetése a dal továbblendítésére, de inkább csak megakasztja a dal sodrását (1:09-nél)*:

Miután ott helyben gatyába rázták a botladozó részeket, Martin javasolta még, hogy Harrison szólamát duplázzák meg egy szájharmonikával. Összesen 18 nekirugaszkodás után fel is vettek mindent, mire a mindig kimért producer a szokásos tárgyilagossággal csak annyit mondott: „Gratulálok, uraim, önök most fejezték be első listavezetőjüket”. Ez a mondat legalább olyan vaskos jeget tört meg Martin és a Beatles között, mint Harrisoné az első találkozásukkor. Hogy egyébként beválik-e a jóslat, szinte másodlagos.

Az első kislemez két dalának felvételéhez összesen háromszor látogatott el a Beatles az Abbey Roadra, ehhez képest a Please Please Me után tegnap este még gond nélkül belefért az Ask Me Why rögzítése is (tekintsünk el attól, hogy júniusban is feljátszották már). A B-oldalra szánt Lennon-szerzeményre távolról sem fordítottak annyi energiát, nem is sikerült remekművet alkotni, de léleksimogató levezetésnek megteszi. McCartney Tip Of My Tongue-ját is elővették, de hamar el is napolták a kidolgozását.

A Beatles második, egyelőre keverésre váró kislemeze nem valószínű, hogy kijönne karácsonyra, de már így is tele van a Beatles naptára, nem baj, ha csak jövő év elején kerül a boltokba. Ma este például, ha már Londonban vannak, BBC-rádiófelvétel várja őket, ahol természetesen még a Love Me Do/P.S. I Love You-t fogják promotálni, és valószínűleg az Isley Brothers Twist And Shout-jának – a Cavernben már jól bevált – átértelmezésével is meglepik a hallgatóságot.

*A Youtube és a Beatles Anthology tévesen datálja szeptember 11-ére, valójában ez a november 26-án készült felvételek közül az elsők egyike.