Ringo Starrt annyira imádják a gyerekek, hogy Paul McCartney számára evidens volt, előbb-utóbb ír neki egy gyerekdalt, legyen mivel szórakoztatnia a kis anyaszomorítókat.

 

A szerzőt állítólag megint álmában érte az ihlet, de ezúttal másfajta mélységek tárultak fel, mint a Yesterday esetében: tengermélyiek. Egészen konkrétan egy sárgaszínű tengeralattjáró tört felszínre félálomban bóbiskoló elméjéből, amihez később – már Lennon segítségével – egyszerre játékos és misztikus szöveget hozott össze.

A dalocska alapját már múlt csütörtökön felvették (a dobos is ekkor énekelte fel a szólót), de annyira megtetszett nekik, hogy tegnapra azzal a feladattal csődítettek a stúdióba egy kisebb tengerészgyalogos-hadseregnyi embert, hogy mindenki valamilyen zajkeltéssel járuljon hozzá a felvételhez. Lennon szívószálon adja meg az alapot, Mal Evans egy rezesbanda nagydobjával a nyakában menetel körbe-körbe, de bőgetnek itt ködkürtöt, csörömpölnek üvegekkel, pénzérmékkel vagy éppen bádog fürdőkádba mártott láncokkal. A refrént együtt üvölti a négy Beatle-lel a stúdió két mestere (George Martin producer és Geoff Emerick hangmérnök), a logisztikai szekció (Alf Bicknell sofőr, Neil Aspinall és Mal Evans road menedzserek), Pattie Harrison (már nem Boyd), Marianne Faithfull, sőt, a Rolling Stones részéről maga Brian Jones.

A különböző zajokat kiemelten itt lehet meghallgatni

John Lennon Paul McCartney George Harrison Ringo Starr George Martin Geoff Emerick Alf Bicknell Neil Aspinall Mal Evans Pattie Boyd Marianne Faithfull Rolling Stones Brian Jones Yellow Submarine Revolver Abbey Road-i stúdió Yesterday

Brian Jones és Paul McCartney

(nem a tegnapi felvételen, forrás: It's Only Rock 'n Roll))

Nem szánták többnek, mint helykitöltőnek, de nem kockáztatunk nagyot annak prognosztizálásával, hogy ez lesz Ringo Starr eddigi legnépszerűbb produkciója. Hogy könnyed, fülbemászó refrénjével a Yellow Submarine mennyire illik a minden eddiginél szürreálisabbnak ígérkező albumra, az már egy másik kérdés.