Szombaton hazajöttek, vasárnap egy tévéshowban bohóckodtak (adás 29-én), ma pedig már be is vonultak a stúdióba, hogy elkészítsék hatodik kislemezüket, és hogy kellő matériát termeljenek első játékfilmjükhöz. A forgatókönyvet már többé-kevésbé összerakta a tavaly ősszel még „terepen” anyagot gyűjtő Alun Owen, az első forgatási nap pedig március 2-a lesz. Nincs sok idejük tehát a filmhez vállalt legalább hét új szám rögzítésére.

Bár McCartney Can’t Buy Me Love-ját már a párizsi stúdióban elképesztő tempóban fejlesztették, maradt még rajta csiszolnivaló. Amilyen harmatos volt Harrison próbálkozása akkor, olyan invenciózusan találta meg a megoldást ma délelőtt: néhány hang különbséggel kétszer is feljátszotta az azóta kidolgozott szólót, a végeredmény így lett egyszerre pattogós és sejtelmes.

A B-oldalra kerülő új számmal – aminek rögtön neki is álltak – Lennon sértett egóját igyekszik helyrehozni. A You Can’t Do That szövege sokat elmond a szerző nőkhöz való viszonyáról is (birtoklásvágyostul, féltékenységestül), de talán még többet elárul a McCartneyval való rivalizálásról. Az utóbbi három kislemez-sikerük közös alkotói munka eredménye, de McCartney már két bombabiztos slágert is egyedül hozott össze; az fel sem merült, hogy az All My Loving-ot kihozzák önálló kislemezen, de a Can’t Buy Me Love-ról egy pillanatig sem lehetett kérdés, hogy nemcsak a filmben, hanem a következő kislemez A-oldalán is biztos a helye. 

Lennon a vezérlőből jelez vissza társainak (forrás: The Gilly)

Lennon mindezt bár nehezen emészti, mindannyiunk nagy szerencséjére nem dac-, hanem munkaláz-reakciót vált ki belőle: a két kislemez-számon kívül a héten rögzítésre váró további hat dalból öt Lennoné, és csak egy McCartneyé. Vegyük észre, hogy mintha máris a múlt ködébe vesznének azok az idők, amikor együtt ültek neki új dalok szerzésének.

Érdemes belehallgatni ebbe az erőteljes bluesba, ami így állt a hatodik felvétel után:

A szólógitárt Lennon maga pengeti, Harrison pedig felavatja az Amerikában beszerzett 12 húros Rickenbacker 360 Deluxe gitárját. McCartney a basszus mellett kolompon, Starr a dob mellett kongán segít be. Amit hallunk, még messze van a tökéletestől, de mindössze három újabb nekifutás elég volt hozzá, hogy létrehozzák azt, amit Lennon akart. McCartney valószínűleg nem veszi magára a You Can’t Do That üzenetét, Lennonnak azt sem kellett kétszer kérnie tőle, hogy – Harrisonnal együtt – vokálban harsogja a talán neki is szóló sorokat.

Délután épp az ő egyetlen tarsolyban maradt szerzeményével, az And I Love Her-rel folytatták, de erre már nem jutott kreatív energia. A szentimentális és a giccses határát épphogy a jó oldalról közelítő szöveghez, illetve a megkapóan melodikus dallamhoz jóval finomabb hangszerelés, visszafogottabb tempó illene.

Érezték, hogy ma már ebből nem hoznak ki semmi jót, így inkább Lennonnak egy jóval egyszerűbb dalára tértek rá, de három próbálkozásnál az sem ért meg többet. Folytatás holnap délután.

Majd elfelejtettük, hogy Harrison még beugrott a rajongói klub irodájába, hogy megcsodálja azt a mintegy 15 ezer (!) levelet és ajándékot, amivel 21. születésnapja alkalmából árasztották el a rajongók. Mintegy éve sikítozások közepette éli az életét, de azért ezen a mennyiségen szemmel láthatóan meghatódott: