A német nyelvű Beatles-felvétel ötletével kapcsolatban írtuk januárban: „A szőr is feláll a hátukon a gondolattól, de a kiadó nyugat-németországi leánya, az Electrola Gesellschaft meggyőzte George Martinékat, hogy a német piacot csak így fogják tudni bevenni.”

Négy hónap alatt kissé megváltozott a széljárás. Az együttesnek nem hogy semmi szüksége nincs arra, hogy idegen nyelven énekeljen, de már az amerikai piac az, amely bármire képes egy kis Beatles-kuriózumért. Ennek jegyében kerül ma a német füleknek szánt Sie Liebt Dich az amerikai lemezboltokba.

Forrás: The Beatles Rarity

A Swan kiadó nem kis kockázatot vállal ezzel, mivel csak a She Loves You jogai vannak a birtokában (tavaly ősszel – szinte teljesen visszhangtalanul – ők dobták piacra). Azt mondják, ez ugyanaz a dal, csak más nyelven, tehát őket illeti a kiadás joga – nem biztos, hogy mindenki azonosulni fog ezzel a magyarázattal.

Világos, hogy csak a megállíthatatlannak tűnő Beatles-őrületet kívánják meglovagolni, de erre aligha lesz vevő az egyszeri amerikai, aki anyanyelvén élvezheti az együttes zenéjét. Ráadásul a B-oldalt sem gondolták túl, ugyanúgy az I’ll Get You szerepel rajta, mint a She Loves You kislemezen, angolul. De legalább jól szól:

A két hónapja Nyugat-Németországban megjelent kislemez még azt üzente, a Beatlesnek kell gesztusokat tennie újabb rajongók megszólításáért. Mára a helyzet megváltozott: aki nem csak élvezni, hanem érteni is akarja az új idők szelét, annak angol leckéket kell vennie, ha nem ez az anyanyelve.