Érdemes leszaladni az újságoshoz, és felnyalábolni egyet a London Evening Standard mai számából, Maureen Cleave jóvoltából John Lennonról olvashatunk benne nagyképet. A Beatle Weybridge-i otthonában látta vendégül az újságírót, akit a hatalmas terek mellett Lennon könyvgyűjteménye is lenyűgöz.

 

 John Lennon Paul McCartney George Harrison Ringo Starr Maureen Cleave London Evening Standard Fred Lennon Yesterday You Like Me Too Much Act Naturally Its Only Love

Kép forrása és az interjú leirata itt: The Beatles Interviews

„Millió könyvet elolvastam. Ezért tűnhet úgy, mintha tudnék ezt-azt.” – Lennon most is sűrűn váltogatja az önelégültségéről és komplexusairól tanúskodó gondolatait.

A cikkből kiderül az is, hogy az együttes tagjai annak ellenére is sűrűn találkoznak, hogy  december közepe óta lényegében vakációznak. Lennon és Starr egyébként megjárták Trinidadot, a frissen nősült Harrison Barbadoson töltötte nászútját, McCartney (aki immáron az egyetlen nem házas tag) holnapután indul Svájcba barátnőjével.

Kurtán, de Lennon arról is mesél, hogy felbukkant rég nem látott édesapja, de ajtót mutatott neki. Nincs kétségünk afelől, hogy képes volt fölényesen viselkedni az őt gyermekkorában elhagyó Freddel – ahogy afelől sem, hogy hiába palástolja, megviselte a váratlan látogatás.

A vendéglátó kendőzetlenül mesél lustaságáról is: „a szex az egyetlen fizikai tevékenység, ami még érdekel”, de az elméje folyamatos mozgásban van, minden létező információt magába szív, aztán hogy mit süt ki belőle, az megint más kérdés:

„A kereszténység el fog tűnni. Megszűnik, megsemmisül. Erről még csak vitatkozni sem vagyok hajlandó. Igazam van és be is fog igazolódni. Már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus. Nem tudom persze, melyik fog előbb eltűnni a színről, a rock ’n’ roll vagy a kereszténység. Jézussal nincs is semmi baj, de a követői ostobák és közönségesek. Ők csavarják ki úgy a dolgokat, hogy az számomra tönkreteszi az egészet.”

Na ezért még kap a fejére. Vagy nem. Végül is Lennon az, aki azt is megúszta, hogy az anyakirályné jelenlétében szólt be az establishmentnek.

Egyébként ma jelent meg a Yesterday című EP. Semmi újdonság nincs rajta, legfeljebb azért emlékezetes, mert olyan sem volt még, hogy mind a négyen egy-egy dalt énekeljenek egy kiadványon. Robert Whitaker borítóképe miatt érdemes megvenni:

John Lennon Paul McCartney George Harrison Ringo Starr Maureen Cleave London Evening Standard Fred Lennon Yesterday You Like Me Too Much Act Naturally Its Only Love

Forrás: The Beatles Bible