Botrányba fulladt Paul McCartney tegnapi születésnapi kerti partyja.

Paul McCartney a születésnapi tortájával (forrás: Beatles Bible)

A hónapok óta eleve feszült John Lennon valószínűleg azt viselte rosszul, hogy a bulin megjelent zenészek tömege nem vele, hanem partnere füle húzogatásával van elfoglalva; mi mást is tehetett volna, mint döntötte magába az italt.

A borzasztó kisugárzású Beatle-t, aki tehette, kerülte, nem úgy Bob Wooler, a Cavern Club dj-je, az együttes jó barátja, aki a legrosszabbkor kezdte cukkolni a Brian Epsteinnel kettesben eltöltött barcelonai vakációjával – pontosabban, ahogy a dj fogalmazott, „nászút”-jával. (A menedzserről pontosan tudja a környezete, hogy saját neméhez vonzódik, a családos Lennonról viszont csak a közös kiruccanásuk után kezdték pedzegetni, vajon beadta-e a derekát az érte közismerten rajongó Epsteinnek.)

Amint Wooler bizalmaskodva arra biztatta Lennont, hogy bátran mondja el, mi történt Barcelonában, „úgyis mindenki tudja”, a zenész agya menthetetlenül elborult. Ököllel kezdte verni barátja arcát, majd felkapott egy ásót, és annak nyelével többször is a mellkasára sújtott. A vérben forgó szemekkel tomboló Lennon elméje egy pillanatra kitisztulhatott, ekkor állt meg a levegőben a keze, a többiek pedig kínkeservesen elvonszolták áldozatától. Könnyen lehet, hogy a következő ütés végzetes lett volna, annál is inkább, mert Wooler több bordája így is eltörött, valószínű, hogy a kulcscsontja is megroppant, az arca pedig alaposan átrendeződött.

Bob Wooler (forrás: Purple Days)

A dj-t azonnal kórházba vitték, de Lennon még ekkor sem higgadt le: egy női vendéggel is kötözködni kezdett, a közbelépő – és a nála lényegesen nagyobb darab – Billy J. Kramer fejéhez pedig válogatott sértéseket vágott. Eltartott egy darabig, amíg a feleségének sikerült Lennont betuszkolnia egy taxiba.

Wooler nincs életveszélyes állapotban, de egyelőre nem tudni, tesz-e feljelentést. Ha Epstein tud rá hatni, meg fognak állapodni a kártérítésről egymás között.

Nem ez volt az első eset, hogy Lennon bunyóba keveredett, de korábban inkább saját magát verette hülyére. A tegnapi őrjöngése kis híján gyilkosságba torkollott, ami őt a börtönbe, a Beatlest pedig az imponáló magaslatokról a szakadék mélyére lökhette volna. Így sem érezhetik magukat biztonságban: ha a sajtó felkapja az ügyet, az nagyon kellemetlenül hathat a pályájukra.