Véletlenek márpedig léteznek. Fényes nappal a londoni nyílt utcán Lennon és McCartney összefutott a Rolling Stones Brian Epsteinjével, Andrew Oldhammel. Az ellenállhatatlanul süketelő menedzsernek alig pár percébe tellett, hogy rávegye a Beatles-tagokat, ugyan, pattanjanak már be vele a taxiba, és lepjék meg a Great Newport Streeten épp próbáló haverjaikat.

Ken Coyler Jazz Club

A Ken Coyler Jazz Club, 10 Great Newport Street (forrás: A Rolling Stones Diversion)

Útközben finoman elejtette nekik, hogy a szerzői ambíciókkal nemigen rendelkező együttesnek egy ütős számra volna szüksége, mivel a júniusban kiadott Chuck Berry-feldolgozásukkal nem mondhatni hogy berobbantak volna. (A 21. helyezés egyébként nem is olyan rossz indulás, tavaly a Beatles Love Me Do-ja azóta is tisztázatlan körülmények között jutott a 17. helyig.)

McCartney azonnal bekapta a horgot, és megemlített egy Starrnak készülő, egyelőre félkész dalt, ami szerinte jól állna a Stonesnak. Lennon amúgy sem rajongott érte, nem bánta különösebben a felajánlást. Oldham legnagyobb örömére a klubba érve nem teketóriáztak: McCartney Bill Wyman basszusgitárját kérte el, Lennon pedig Keith Richards hangszerét, hogy megmutassák nekik a dalkezdeményt: „I want to be your lover baby, I want to be your man…”. Még néhány bluesos futammal hamar meggyőzték a hallgatóságot, hogy jó lehet ez nekik – már ha kész lenne.

A szerzők elvonultak egy sarokba, és mire a vendéglátók napirendre tértek afölött, hogy McCartney a jobb kézre hangolt basszusgitáron gond nélkül játszik fordítva, már vissza is tértek a kibővített részekkel. A szerzők mintha csak egy polcról emelték volna le a kész terméket; Jaggerék összes állát a pincéből kellett összeszedni. Ha ez a pofonegyszerűnek tűnő élmény nem inspirálja a Stonest saját dalok írására, akkor semmi.

A két távozó Beatle-t pedig már inkább az foglalkoztatja, ők mit hoznak ki a nem éppen bonyolult dalból. El is döntötték hamar, hogy holnap ezzel kezdenek a stúdióban.

Egyébként a BBC-n épp indul a Pop Go The Beatles 13. adása:

(A lejátszási listában mind a hat dal és a szöveges részek is meghallgathatók.)