Az Abbey Road-i stúdió légkörében minden nap újabb tónusokban szikrázik a kreatív felhő. A tegnapi már a negyedik nap volt, amit (részben vagy egészben) az I’m Only Sleeping című Lennon-dal kidolgozására fordítottak, csillapíthatatlan kísérletezési kedvvel.

 

A Tomorrow Never Knows óta minden ötletüknek a végére járnak; most talán Harrison tette a legjobban oda magát azzal, hogy hangról hangra kidolgozta, milyen gitárszólót szeretne a végleges dalban hallani, hogy aztán visszafelé játssza fel, több részletben, hol torzítva, hol nem. A kész szalagot fordítva befűzve, remélhetőleg azt hallja, amit szeretett volna.

John Lennon Paul McCartney George Harrison Im Only Sleeping Revolver Tomorrow Never Knows Abbey Road-i stúdió

A dalszöveg John Lennon kézírásával (forrás: Rignofstars)

Képet alkothatunk arról, milyen egyedfejlődésen ment keresztül a stúdióban az I’m Only Sleeping, ha belehallgatunk egy múltheti próbába, itt.

Meg az első trükk nélküli felvételbe, itt.

És hogy mi lett belőle? Azzal meg kell várnunk a megjelenést, de egy fél perc erejéig legálisan is megismerkedhetünk vele, itt és most.

A lassú húzású dalt bár ténylegesen a lustálkodás ihlette (McCartney rendszeresen kényszerül arra, hogy felébressze a szerzői találkozóikon elbóbiskoló Lennont), nincs az a benyomásunk, hogy trehányan túl akartak volna lenni a felvételeken.