Nincs megállás.

Már július volt, mire hazaérkeztek Ausztráliából, bemutatták a filmjüket, boltokba került a harmadik nagylemezük (még mindig július, mire a listák élére ugrott, épp a Rolling Stones bemutatkozó albumát leszorítva onnan). Több angliai fellépés mellett hosszú idő után benéztek Liverpoolba is, ahol Lennon nem mulasztott el beszólni az őket hiányoló, otthoni rajongóknak, mondván, bezzeg amikor folyton ott játszottak, az utcán most gyülekező embertömeg nem méltóztatott megjelenni a koncertjeiken.

Több rádiófelvétel mellett egy néhány napos svédországi kiruccanás is belefért a múlt hónapba (már tavaly is jártak ott), ahol az egyik fellépés során McCartney kisebb áramütést szenvedett el, állítólag egy rosszul földelt mikrofon miatt. Nyugalom, túlélte.

Jövő héten indul az első tényleges amerikai turné (idén februárban csak New Yorkban, Washingtonban és Miamiban jártak), de ha ez még nem volna elég, teljesíteniük kell az évi két nagylemez kitermelésére vonatkozó szerződéses kötelezettségüket is, így hát tegnap este (egy hónappal és egy nappal az előző nagylemez megjelenése után) máris ott ültek az Abbey Road-i stúdióban.

Ép ésszel ezt a tempót nem lehet bírni. A befelé fordulás jelei már az A Hard Day’s Night B-oldalán sorakozó dalokon is érezhetők, a tegnap felvett egyetlen szám pedig, ami a Baby’s In Black címet kapta, még ezeknél is búslakodóbb.

John Lennon a Baby’s In Black felvételeinek szünetében (forrás: Beatles Book Photo Library)

Örüljünk viszont annak, hogy közös munka eredményeként született az új dal. Néhány hete, a turné során Lennon és McCartney egy szállodai szobában igyekezett az ajtón kívül hagyni az őrületet, és többek között gyerekdalokkal, katonai indulókkal szórakoztatták egymást. A keringőütemet megtartva kezdtek improvizálgatni, mire azon kapták magukat, hogy elkészültek egy új dallal.

A tegnapi felvétel során ragaszkodtak hozzá, hogy közös mikrofonba énekeljék a két szólamot, s bár a végeredménnyel egyáltalán nem elégedettek, egyelőre úgy áll, nem veszik fel újra. Harrison sem volt nagy formában, az ő bejátszásával ment el a legtöbb idő. Folytatás holnapután; ha rajtunk múlik, lesznek kicsempészett szalagok is.