Mindössze öt hónapot kellett várni rá, hogy a Beatles visszatérjen a Royal Albert Hallba, ezúttal egy 12 együttest felvonultató jótékonysági koncert keretében, a Printers' Pension Corporation jóvoltából. Áprilisban még lámpalázasan várták a fellépést, tegnap viszont inkább a szokatlan terepre tévedt Rolling Stonesért izgultak. Az öltönyökkel nehezebben barátkozó banda nem okozott csalódást, lelkes közönséget hagytak maguk mögött, mire a Beatles színpadra lépett.

Beatles_AlbertHall_19630915_Forras_BeatleSource

Forrás: BeatleSource

Nemcsak a jól sikerült fellépés okán hagyták el különlegesen jó hangulatban az épületet, és nem is csak azért, mert ezzel kezdetét vette az október elejéig tartó vakáció. Hanem azért is, mert alig három héttel a megjelenése után minden listán élre tört a She Loves You – nem mellesleg egy másik Lennon-szerzeményt, a Dakotas előadásában befutott Bad To Me-t letaszítva az élről. Ilyen részidőt még egyetlen lemezüknek sem sikerült befutnia. Mindeközben az albumok listáját négy hónapja töretlenül vezeti a Please Please Me.

A tengerentúlon már nem ilyen rózsás a helyzet: a Vee-Jay – miután mind a Please Please Me-vel, mind a From Me To You-val befürdött – a She Loves You-t nem volt hajlandó megjelentetni, a Capitol továbbra is ellenáll, Brian Epstein így egy kisebb philadelphiai márkával, a Swannal kötött szerződést, akik épp ma dobták piacra a korongot:

Beatles_SheLovesYou_Swan_Forras_BeatlesBible

Forrás: Beatles Bible

Az együttes és a menedzser is abban bízik, hogy ez töri meg az amerikai jeget. Már csak azért is szerencsés volna, mert Harrison – első Beatle-ként átrepülve az Atlanti-óceánt – testvérével, Peterrel épp nővérükhöz tartanak az Illinois állambéli Bentonba. Volt róla szó, hogy Starr is velük tart majd, de miután megtudta, hogy az öccse sikerein fellelkesült nővér „mutogatni”akarja őket, kihátrált, és most inkább McCartneyval tart Görögországba. Lennon ezúttal már a családját választotta, a jól megérdemelt vakációt ők Párizsban töltik.

Távollétükben sem valószínű, hogy csillapodni fog a hisztéria. A She Loves You elképesztő példányszámban fogy, minden létező listát ők vezetnek, majdnem kész az új lemez, a Pop Go The Beatles következő adásai betárazva, az októberük pedig teljesen betáblázva. Remélhetőleg jól kipihenik magukat, az év hátralévő részében ugyanis egy percük nem lesz ilyesmire.