Ha nem is túl komolyan, de felmerült, hogy ne fogadják el az MBE*-kitüntetést, a júniusi sajtótájékoztató után azonban már nem volt visszaút. A királyi ház döntését nem várt felhördülés követte: a szemforgató megnyilatkozások után többen is akadtak, főleg háborús hősök, akik visszaküldték a kitüntetéseiket, mivel nem óhajtottak azonos plecsnit viselni egy beategyüttessel.

 

Eleinte ez megviselte a négy Beatle-t, de Lennon hamar hozzáigazította a maga és az együttes ki nem mondott álláspontját az aktuális fejleményekhez. Májusban még ő szorgalmazta volna, hogy ne vegyék át a kitüntetést, ma már úgy gondolkodik, hogy épp a Beatles az, aki elismerést érdemel – ellentétben azokkal, akik különböző háborúkban emberek vérét ontották.

Forrás: The Telegraph

Ma délelőtt le is zajlott a ceremónia, 189-ed magukkal végül John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr is II. Erzsébet királynő elé járult. Négyezer rajongó persze ezt az eseményt is testközelből szerette volna látni:

Szörnyen idegesek voltak egyébként, a protokollt nehezen tették magukévá, az „akció” előtt még a Buckingham Palota egyik mellékhelyiségében egy cigit is elszívtak (nem, nem füveset, bár amilyen zavartan vigyorogtak, akár ezt is hihetnénk). A királynővel való rövid beszélgetésekről itt számolnak be (1:00-től):

Lennon a racionalizálása ellenére sem tud megbékélni a gondolattal, hogy egy fedél alatt éljen a behódolásának jelképével, ezért még ma Mimi nagynénjéhez szállítja a keresztet.

*Egészen pontosan ennek a címnek lettek a birtokosai: „Member of the Most Excellent Order of the British Empire”