Hetek óta a levegőben lóg egy egész estés Beatles-film ötlete, s az elmúlt napokban már a forgatókönyv megírásához is megkezdődött az „adatgyűjtés”.

Amíg az együttes a svéd lelkeket hódította, Brian Epstein a United Artists filmstúdió producerével, Walter Shenson-nal meg is állapodott a nagy vállalkozásról. Ő volt az, aki az Ordító egér-rel Anglia partjain túl befuttatta Peter Sellers-t, és ezzel elnyerte Lennonék szimpátiáját is. Csak egyszer találkoztak a producerrel, ami bőven elég volt a kölcsönös szimpátia és a reményteljes jövőkép kialakulásához: ebből a fickóból kinézték, hogy a Beatlesnek is meghozhatja az amerikai áttörést. A stúdió is ugyanebben volt érdekelt, ám ők úgy kalkuláltak, hogy ha a film nem is lesz kereskedelmi siker, a filmzenén bizonyosan nagyot szakíthatnak majd.

A főszereplőkön kívül viszont még nem sokat tudni arról, mit láthatunk majd a vásznon, s ez elsősorban McCartneyt kezdte nyugtalanítani. Színésznő barátnővel az oldalán pontosan tudja, hogy kidolgozott forgatókönyv nélkül balgaság bármit is aláírni, mégis ez történt. Eddig mindössze az az alapötlet született meg, hogy a cselekménynek a sajátos hétköznapjaik köré kellene épülnie: fellépés, utazás, menekülés a rajongók elől. Ezért aztán a Beatles „nyelvét” jól értő, liverpooli forgatókönyvírót, Alun Owent bízták meg a könyv elkészítésével, aki épp testközelből – a svéd turnét minden átmenet nélkül követő angliai koncertsorozat során tett ír és észak-ír kitérő során – tapasztalja meg azt a hajszát, amelyben az együttes él.

Az alábbi videókon figyelemmel kísérhetjük az elmúlt két napot, úgy, ahogy azt Owen is végigélhette, és amely már önmagában elegendő input lehet egy filmhez:

Csütörtök délelőtt Dublinban már a repülőről leszállva mikrofonnal a kezében fogadta őket az RTE televízió riportere, Frank Hall (0:13-tól). Az interjú a szokásos témákat (hajviselet, rajongóinvázió) járja körül, de azt is megtudjuk, hogy Harrison édesanyjának is ide kellett repülni ahhoz, hogy találkozzon hetek óta nem látott fiával. (Az interjú leirata itt elérhető.)

A dublini koncertre bő kétezren jutottak be, de ennél sokkal többen szerettek volna (4:34-től). A rendőrséget készületlenül érte a hisztérikus hangulat, nem is tudták megakadályozni a rongálást: autók borultak fel, egy közülük ki is gyulladt. Mindeközben a koncertteremben:

Beatles_Dublin_19631107_Forras_BeatleSource

A dublini fellépésen (forrás: BeatleSource)

Tegnap már Belfastban volt jelenésük, autóval érkeztek, a határon átérve pedig egy újabb tévés, az Ulster News Jimmy Robinson-ja kapta el őket:

Owen még ma is velük tart, egészen az esti londoni fellépésig, és annak is fültanúja lehet, hogy George Martin jó hírrel tervezi meglepni a visszatérő együttest: a hó végén boltokba kerülő I Want To Hold Your Hand kislemez előjegyzéseinek száma megközelítette az egymilliót.