A Beatles betörésére már olyannyira nemcsak a szórakoztató műsorok figyelnek oda, hogy a BBC producere, bizonyos Don Haworth egy riportfilm elkészítését járta ki főnökeinél. Brian Epstein és az együttes természetesen örült annak, hogy lehetőségük nyílik valamivel komolyabban is megnyilvánulniuk, mivel eddig csak felületes villáminterjúkban népszerűsíthették magukat. A megállapodás hamar megszületett, a mai napon pedig el is indult az egyelőre The Beatles munkacímen futó projekt forgatása.

Beatles_MerseySound_2_19630827_Forras_BeatlesBible

Forrás: Beatles Bible

Mivel az együttes élő produkciójának megfelelő minőségű rögzítése komoly kihívást jelent, úgy döntöttek, steril körülmények között (értsd: az ordítozó tömegek távollétében) vesznek fel néhány dalt, amire legfeljebb majd rákevernek némi közönségzajt a tegnap esti koncertfelvételről. Így aztán a Beatles a southporti Little Theatre-ben ma délelőtt a Twist And Shout-tal és a She Loves You-val szórakoztatta a stábot, majd gyors átöltözés és átállás után a Love Me Do-ba csaptak bele. A felvételeken így máris úgy tűnhet, mintha két különböző koncerten is megfordultak volna a filmesek.

Beatles_MerseySound_1_19630827_Forras_BeatlesBible

Forrás: Beatles Bible

Az interjúkra holnap kerül sor.

Csak hogy ma se maradjunk Beatles-zene nélkül, érdemes bekapcsolni a rádiót, az augusztus 1-jén felvett Pop Go The Beatles című műsor tizenegyedik alkalommal csendül fel a BBC-n:

(A lejátszási listában mind a hat dal és a szöveges részek is meghallgathatók.)

A legutóbbi adásban McCartney kevesebbet énekelt, most viszont a legemlékezetesebbet ő produkálja. Úgy látszik, Little Richard a lehető legjobbat hozza ki belőle, ezúttal egy alig ismert számát, az Ooh! My Soul-t üvölti végig. A Beatles közönsége számára nem újdonság, hogy McCartney elképesztő hitelességgel hozza Little Richard hajlításokkal és sikongatásokkal tarkított energikus előadásmódját, de a tanítvány mára felülmúlta a mesterét.

A Buddy Holly-féle Don’t Ever Change-ben McCartney Harrisonnal osztja meg a szólóéneket; koncerteken elvétve akadhatott példa ilyesmire, de felvételen még biztosan nem hallottuk őket Lennon nélkül megszólalni. Nem mellesleg a dal attól a Goffin-King szerzőpárostól származik, amelynek nívójához a McCartney-Lennon (elnézést, már Lennon-McCartney) páros is igyekszik felzárkózni.

Lennon idoljától, Arthur Alexandertől két dal is elhangzik: a Please Please Me-ről már ismert Anna és az A Shot Of Rhythm And Blues. Júniusban és júliusban is játszották már, érdemes megfigyelni, hogy két hónappal korábban még gyorsabban adták elő, és Harrison friss közbeszúrásokkal is tarkítja azóta az összképet.