„Pár hónapja a fele királyságukat odaadták volna egy tévészereplésért, most meg már nehéz lesz úgy bekapcsolni a tévét, hogy ne a Beatles legyen a képernyőn” – írtuk vasárnap. Azóta a helyzet fokozódott, mivel a hétfőn felvett BBC-műsort is mára ütemezték, ami le is ment délelőtt. A lényeget összeszedtük:

18:05-kor került adásba az ABC Thank Your Lucky Stars (Summer Spin) című negyvenperces nyári műsora, amelynek épp a legvégén került sorra a fő attrakció, a From Me To You-t és az I Saw Her Standing There-t eltátogó Beatles. A rajongóknak „óriási” csatornaválasztási dilemmával kellett megküzdeniük: mire az együttes végre szóhoz jutott az ABC-n, már (18:35-kor) elkezdődött a John Lennonnal megerősített Juke Box Jury a BBC-n.

A népszerű műsorban egy négytagú – összetételében folyamatosan változó – zsűrinek kell véleményeznie néhány friss, slágergyanús kislemezt, majd szavaznak is arról, hogy befutásra érdemesnek tartják-e a számot vagy sem. A múlt szombaton felvett adásban Lennon mellett a jól ismert tévés Katie Boyle, illetve két színész, Caroline Maudling és Bruce Prochnik foglaltak helyet.

A műsorban elhangzó dalok: The Tymes: So Much In Love; Miriam Makeba: The Click Song; Russ Conway: Flamenco; Elvis Presley: Devil In Disguise; Tom Glaser: On Top Of Spaghetti; Paul and Paula: First Quarrel; Julie Grant: Don't Ever Let Me Down

Forrás: BeatleChat

Nos, ahhoz képest, hogy alig egy nappal a felvétel előtt jelent meg a Daily Mirrorban, hogy félholtra vert egy embert, Lennon nem különösebben töri magát, hogy barátokat szerezzen. Az összes bejátszott számot lehúzza, és bár a felhozatal valóban nem túl erős, a műsor történetében ő az első, aki egyszer sem emelte fel a „hit” (sláger) táblát. Tény, csak Elvis Presley új száma kapta meg a zsűritagok többségének támogatását, de Lennon még régi bálványáról is kendőzetlenül fogalmazta meg lesújtó véleményét. A dal szövegét ugyanúgy kritizálja, mint a ritmusát, majd túlságosan Bing Crosby-snak minősíti a hangzást, ami szerinte – legalábbis Elvis esetében – ciki.

Lennon véleménye a többi dalról itt olvasható, és itt meghallgatható:

Nem sokan vannak ma Angliában, akik ennyire nem hagyják magukat bekorlátozni. Lennon kényes helyzetében még a legvakmerőbbek is meghúznák magukat, nem adnának újabb és újabb támadási felületet. Ő viszont mintha épp fordított következtetést vont volna le a múlt keddi incidensből, még ha nem is valószínű, hogy végiggondolta: az egóját, az alkotóerejét, a gyorsan pörgő nyelvét nem visszafognia kell, hanem teret engedni neki. Az agressziója így, és nem elfojtással csillapítható. Elképzelhető, hogy ez az út vezet ahhoz, hogy képes legyen feldolgozni a közel- és régmúlt traumáit ugyanúgy, mint az elképesztő tempóban érkezett sikert.