Történt, hogy a Vee-Jay tavaly megjelentette Amerikában a Please Please Me, majd a From Me To You kislemezt, de egyik nagyobb bukásnak bizonyult, mint a másik. Ezért aztán nem éltek a lehetőséggel, hogy egy nagylemezt is piacra dobjanak, pedig összesen 16 dal kiadására szereztek jogosultságot.

Ez könnyen megoldható lett volna, mivel a tengerentúlon eleve kevesebb számot pakolnak fel egy nagylemezre. A Vee-Jaynél ezért tavaly nyár elején úgy tervezték, hogy az együttes első brit nagylemezén megjelent 14 dal közül kipöckölik a kislemezen már amúgy is elbukott Please Please Me-t és Ask Me Why-t, a többi 12 számot pedig változatlan sorrendben rámásolják az amerikai korongra. Az sem zavarta őket különösebben, hogy a címadó dal is áldozatul esik; mi sem egyszerűbb, mint új néven tálalni egy lemezt egy egész más közönségnek.

A kiadó viszont épp szorult helyzetbe került, és az sem tett jót, hogy kiderült, mélyen tisztelt elnökük, bizonyos Ewart Abner szerencsejáték-tartozásainak fedezésére használta a vállalat pénzét. Az ekkor még teljesen érdektelen liverpooliakkal való bíbelődésnél fontosabb volt a cég pénzügyeinek rendbetétele, s mivel még azt a kevés jogdíjat sem fizették ki, ami a két kislemez után az EMI-leánynak, a Transglobalnak járt volna, utóbbi szerződést bontott.

Azóta viszont a Beatles megtörte az amerikai jeget. A Capitol kihozta az I Want To Hold Your Hand-et, ami elképesztő tempóban fogy. A rádiókból egyfolytában ez ömlik, a listákra is felkerült, igaz, egyelőre a legjobb 40-be sem fért be. Februárban az együttes két időpontra is hivatalos az Ed Sullivan Show-ban. Ami pedig a nagylemezt illeti… a Capitol napokon belül megjelentetni tervezte, a Vee-Jay azonban beelőzött. Pénzt szimatolt, és cselekedett. Leporolta a nyáron félkészen sarokba hajított Beatles-projektet, és ha nem is túl jogszerűen, Amerikában ma mégis ők hozták az első albumot, Introducing The Beatles címmel.

Beatles_IntroducingTheBeatles_640110_Forras_BeatlesBible

Forrás: Beatles Bible

 

A 12 dal az eredeti hanganyagtól csak egy elég ügyetlen momentumban különbözik: a rögtön az elején felhangzó McCartney-beszámolásra nem tekintettek a lemez szerves részeként, így levágták róla a „one, two, three”-t, de a „four” ott maradt, mivel akkor már elindul az I Saw Her Standing There:

A Vee-Jay nehézsúlyú ellenségeket szerzett magának, de ha bejön a számítása, lesz miből fizetnie a kártérítést és a perköltséget. A fejesek harcának legfőbb haszonélvezője persze maga a Beatles, néhány héttel az érkezésük előtt nem is lehetne ennél ígéretesebben előkészíteni az amerikai terepet.