Érkezett egy távirat, még az amerikai bemutatkozó tévéfellépés előtt. Ennél hatásosabb kedélyjavítóval nem kedveskedhetett volna a sors. A feladó ugyanis nem más, mint egyes számú bálványuk, Elvis Presley. Rövid üzenetében előre gratulál az Ed Sullivan Show-ban való megjelenéshez, illetve annak a reményének ad hangot, hogy a Beatles további sikereket is elér az Államokban.

Forrás: Illneverloseaffection.tumblr.com

A távirat akár lámpalázat is kiválthatott volna belőlük, de csak felszabadultabbak lettek tőle. A 20:03-kor élő adásban színpadra lépő Beatles magabiztosan csapott bele az All My Loving-ba, amelynek második felében arról is meggyőződhetünk, hogy Harrison szervezete erősebbnek bizonyult a kórokozóknál.

A Till There Was You-val az idősebb generációkat megcélozva vélhetően arra törekedtek, nehogy a brit őrülettől gyermekeiket óvni kívánó konzervatív szülők kikapcsolják a tévét. A CBS stábja közben gondoskodott a tagok bemutatásáról is, s mikor Lennonra került a sor, sok leányszívnek fájdalmat okozva családi állapotát is megosztották a nézőkkel.

A negédes dal után azonnal belevágtak a She Loves You-ba, egy pillanat alatt felforrósítva a hangulatot – vélhetően nem csak – a stúdióban. A keverőpulton krétával jelölt beállításokat letakarító alkalmazott munkájának eredményét most érzékelhetjük igazán: Lennon hangjából szinte semmit nem hallani.

Megvalósult a lehetetlen: kevesebb mint hét perc alatt Amerika beléjük szeretett.

Bő fél órával később további két dal erejéig visszatértek: az Amerikában listavezető kislemez mindkét oldalát lejátszották, előbb az I Saw Her Standing There-t, végül pedig az áttörést meghozó I Want To Hold Your Hand-et.

A fellépés itt megtekinthető.

Ha hinni lehet a nézettségi adatoknak, abszolút rekord született tegnap este. Több mint 23 millió amerikai háztartásban a 73 milliót is meghaladó számban kísérték figyelemmel a Beatles produkcióját. Tudva, milyen folyamatokat indított be Nagy-Britanniában a tavaly januári megjelenés a Thank Your Lucky Stars-ban, biztosra vehetjük, hogy az USA-ban sem csak 15 perc hírnévre számíthatnak.

Mától, az Atlanti-óceán túlpartján is az amerikai előadók által inspirált brit formáció mondja meg, merre van az előre. Mai távirata azt bizonyítja, hogy ezzel a trónról letaszított király is tisztában van.