Pontosan egy héttel a második nagylemez, a With The Beatles után, mától boltokban az új kislemez, az I Want To Hold Your Hand is, B-oldalán a This Boy-jal.

Mindkét kiadvány úgy kerül a piacra, hogy az együttesnek saját magát kell legyőznie vele: az albumok listáját május közepe óta a Please Please Me vezeti, a She Loves You pedig elég szokatlan módon már másodszor tört élre (négyhetes uralkodása után három hétig tarolt a Tremeloes a Do You Love Me-vel, majd négy hét erejéig felváltotta a Gerry And The Pacemakers a You’ll Never Walk Alone-nal, hogy aztán most újra átadja helyét a She Loves You-nak).

Beatles_IWantToHoldYourHand_Forras_BeatlesDiscs

Forrás: The Beatles Illustrated UK Discography

Az I Want To Hold Your Hand-et – amire az előjegyzések száma meghaladja az egymilliót – John Lennon és Paul McCartney ennél közösebben nem is írhatta volna, szinte akkordról akkordra vették át egymástól a stafétát. A dal így lett csupa meglepetés: váratlan, de természetesnek ható hangnemváltás, oktávugrás, újabb önálló életet élő középrész, majd a Hold Me Tight-ból ismert, de még hatásosabb fékező befejezés. Mindezt még az It Won’t Be Long-ot is lepipálóan lelkesítő énekléssel adják elő, miközben Starr is felhívja magára a figyelmet: a refrén harmadik végkifejleténél már-már örömzenélve püföli hangszerét.

Miután háromszor is leforgattuk a lemez A-oldalát, ráadásként örülni fogunk a This Boy-nak, de nem nehéz megjósolni, hogy pár hónap múlva kevésbé lesz kopott a lemeznek ez a fele. Ennek a doo-wopos hangzású dalnak is a középrésze az igazán emlékezetes, de a teljes produkció megáll a lábán Lennon, McCartney és Harrison háromszólamú énekének köszönhetően. A Teddy Bearstől ellesett technikát így foglalták saját szerzeménybe, de legalább ennyire egyértelmű Smokey Robinson hatása is (főleg az I've Been Good To You című szám köszön vissza).

Mivel Brian Epsteinnek sikerült végre megállapodnia a Capitol-lal, néhány hét múlva az amerikai piacon is teríteni fogják az I Want To Hold Your Hand-et, a B-oldalán az I Saw Her Standing There-rel. A John F. Kennedy meggyilkolása óta gyászba borult országot talán épp ez a friss hang lesz képes kirángatni a letargiából.