Eljött a várva várt nap: a Beatles ma Erzsébet anyakirályné és Margit hercegnő jelenlétében húzta a talpalávalót, de ahogy az várható volt, még erre is rá bírtak tenni egy nagy lapáttal.

A tizenkilenc előadó közül hetedikként léptek színpadra, és már az előtt belecsaptak a From Me To You-ba (0:25-től), hogy a függöny szétnyílt volna. A She Loves You-hoz készülve előrébb helyezték a mikrofonokat (2:14-től), hogy még közelebb érezhesse magához őket az elit közönség. Paul talán maga is érezte, hogy előre bekészített poénja (Sophie Tucker amerikai együttesként való emlegetése, 5:13-tól) nem annyira ütős, el is csuklott a hangja a Till There Was You felkonferálás során – nem úgy a dal előadása közben. Nem hallottuk még a stúdiófelvételt, de ha csak fele olyan jól énekel rajta, mint ma, akkor is érdemes lesz ronggyá hallgatni. Mégsem valószínű, hogy emiatt fogunk emlékezni a mai estére.

Bár minden showelem, még a meghajlások rendje is alaposan végiggondolt volt, senki nem tudta, John pontosan mire készül a Twist And Shout előtt. Nem is biztos, hogy ő elhatározta, meddig megy el; bizonytalanságának apró jelét csak egy kis fejvakarással adta (7:48-nál). A mikrofonhoz lépve aztán (7:55-től) egyszerűen segítséget kért a közönségtől azzal, hogy „az olcsóbb helyen ülők tapsoljanak, a többiek pedig csak csörgessék az ékszereiket”.

Ebben a közegben az sem lett volna meglepő, ha levezénylik a pimasz együttest a színpadról – de nem ez történt. Jóízű nevetésben törtek ki (az anyakirályné arcán is a tetszés jelei mutatkoztak), majd a 23 éves liverpooli utasításának eleget téve az egész Prince Of Wales Színház egy emberként támogatta a Beatles színpadi produkcióját.

Kár, hogy eközben Brian Epsteinről nem látunk közeli felvételt. Rossz nyelvek szerint John a legrosszabbra is felkészítette: egy négybetűs szóval is megspékelte volna mondókáját. A menedzser bár könyörgött neki, hogy eszébe ne jusson egy rossz viccért feláldozni a karrierjét, s bár bízhatott a bandavezér éles helyzetben általában helyén lévő józan eszében, az utolsó pillanatig rettegett tőle, hogy a végül elhangzottaknál is durvább felkonfot fog hallani.

Beatles_QueenMother_19631104_Forras_WirralNews

Az anyakirályné fogadja a Beatlest (vagy fordítva) – forrás: Wirralnews

Tíz percet tett ki a Beatles a Royal Variety Performance idei programjából, de nem kérdés, hogy a királyi házat ma kitaszították a reflektorfényből. John Lennon pedig szemtől szemben úgy szólt be az általa megvetett elitnek, hogy még meg is tapsolták érte. Ezt csinálja utána bárki!