A hétfői élő közvetítésre melegítve igyekszünk a Beatlesszel éppen csak ismerkedő olvasóink kedvében járni.

John Lennon (1940)


Forrás: BeatlesBible

Az ő Quarrymen nevű, 1956-os alapítású bandájából nőtt ki a Beatles. Ritmusgitáron, szájharmonikán játszik, énekel, sőt egyre jobb dalokat szerez; az együttes második kislemezének mindkét száma elsősorban őt dicséri. McCartneyval egészségesen rivalizálnak, de társa bevallása szerint is ő az együttes de facto vezére. Rossz hír a hölgyrajongóknak: nős, felesége ráadásul gyermeket vár.

Paul McCartney (1942)


Forrás: Beatles Bible

1957. július 6-án ismerkedett meg John Lennonnal, néhány hónappal később csatlakozott is a Quarrymenhez. Stuart Sutcliffe 1961-es kiválása óta ő a Beatles főállású basszusgitárosa, de nem nagyon létezik olyan hangszer, amit ne tudna megszólaltatni. Az együttes legnagyobb hangterjedelmű tagjaként a koncerteken szinte folyamatosan énekel – hol szólót, hol felső szólamot, hol társaival uniszónót, hol vokált. Első dalkezdeményét 14 évesen hozta össze, szerzői ambíciói az utóbbi időszakban kezdtek igazán szárba szökkenni; a Beatles első kislemezének mindkét dala nagyobb részt belőle pattant ki.

George Harrison (1943)


Forrás: BeatleSource

McCartney – aki a Liverpool Institute-ban egy évfolyammal járt Harrison fölött – ajánlotta Lennon figyelmébe az ifjú tehetséget: Harrison 1958-ban, nem sokkal 15. születésnapja után csatlakozott a Quarrymenhez. A társainál introvertáltabb figura gitárjátékának kulcsszerepe van a Beatles sajátos hangzásvilágának megtalálásában, élcesebb hangja pedig szerencsésen ellenpontozza elsősorban McCartney légiesebb énekszólamait. A jobb előadói képességekkel megáldott Lennon és McCartney mellett ritkán, de nyílik alkalma szólóénekesként is bizonyítani.

Ringo Starr (1940)


Forrás: Beatles Bible

Polgári nevén Richard Starkeyt 1962 augusztusában szerette el végleg a Beatles a Rory Storm & The Hurricanestől. A Pete Bestet váltó dobos – ha nem is zökkenőmentesen, de – hamar beilleszkedett a már összeszokott együttesbe, csatlakozása után pedig hamar jöttek is a kisebb-nagyobb sikerek. Dalszerzői ambíciókkal nemigen rendelkezik, hangterjedelménél pedig csak az éneklésre szóba jöhető dalok listája szűkösebb.

Brian Epstein (1934)


Forrás: The60sat50

Az eredetileg lemezbolt-tulajdonos Brian Epstein 1961 novemberében hallotta először a Beatlest játszani a Cavern Clubban. A látottak és hallottak szinte azonnal pályamódosításra késztették: felajánlotta, hogy menedzserként egyengetné az ígéretes, de sikertelen együttes útját. Az üzlet 1962. január 24-én köttetett meg, bár Epstein szignója végül rá sem került a papírra (az 1962. október 1-jén újrakötött szerződésre már annál inkább). A sorozatos pofonokat kapó Beatlest új menedzsere kacskaringós úton vezette el az Abbey Road-i stúdióig, ahol sorsdöntőnek bizonyult a George Martinnal való találkozás.

George Martin (1926)


Forrás: BootlegZone

Az EMI nem éppen patinás leányának, a Parlophone-nak a producere jelentette az utolsó esélyt a lemezszerződésre áhítozó Beatles számára. Az 1962. június 6-ai próbajáték során Martin meglátta a fantáziát a konvenciókra fittyet hányó együttesben, ami konzervatív zenei ízlésének ismeretében különösen meglepő. A Beatles bármely tagjánál jóval képzettebb Martin vezényelte le az első két kislemez felvételét, s minden jel arra mutat, hogy az együttes hosszabb távon is számíthat rá.