Ha nem is teljes egészében, de megszereztük azt az augusztusban forgatott riportfilmet, amely Londonban és az északi régiókban ma este 10 után kerül adásba.

Végül a Beatles mellett szerephez jutott a Group One és az Undertakers is, így le kellett cserélni a The Beatles munkacímet: a 30 perces film The Mersey Sound néven debütál.

Bár a Mersey Beat jelenséget körbejáró film első fele csak érintőlegesen szól a Beatlesről, érdemes figyelmet fordítani a többi együttessel készült interjúra is. Az ő szemszögükből még élesebben látszik, mennyivel előrébb jár a Beatles bármely versenytársánál. Ők tudják, milyen az, amikor megrohamozzák a rajongók az épületet – de nem miattuk; ők megtapasztalták, milyen hálátlan feladat a Beatles előtt színpadra lépni – amikor a közönség legfeljebb azért tapsol, hogy minél előbb távozzanak onnan, csak jöjjön már a fő együttes.

A második és a harmadik videó közötti átfedés senkit ne zavarjon meg, ahogy az sem, hogy az utóbbi anyag hibásan hivatkozik egy augusztus 14-ei Scene At 6:30 adásra; az akkori felvétel itt elérhető.

A film második felét ők uralják. A megrendezett koncertfelvételekről és összekötő jelenetekről már írtunk, az interjúk pedig talán most először nyúlnak kicsivel mélyebbre. Az öltözőben dohányzó négy Beatle a hirtelen jött sikerről és a terveikről is óvatosan, megfontoltan nyilatkozik.

Harrison még mindig nem fogja föl, hogy az újságokban valóban ők azok a mosolygó figurák; az az érzése, mintha csak kívülről figyelné a négy fiatal fordulatos történetét. Starrtól és Lennontól arról kaphatunk képet, ahogy a családjuk életét is felforgatja a siker.

Ami a terveket illeti, McCartney elképzelései a legkonkrétabbak. Már felmérte, hogy fejlődnie kell a zenéjüknek ahhoz, hogy felszínen tudjanak maradni, „negyvenéves öregemberekként” nem játszhatják majd a From Me to You-t. Amihez nem férhet kétség, hogy továbbra is ambicionálja a dalszerzést, és mi sem természetesebb számára, mint hogy ezt Lennonnal együtt fogja művelni a jövőben is.

A partner meglepően mértéktartóan nyilatkozik a kilátásokról. „Nem mondhatod nagyképűen, hogy tíz évig sikeres leszel. Ahogy kiejted, azt gondolhatod, örülsz, ha három hónapig kitart.”

Harrison nagy esélyt ad annak, hogy még legalább négy évig nem esnek ki a bizniszből, Starr pedig – nem meghazudtolva önmagát – „bevallja”, hogy más tervei vannak, valójában egy női fodrászszalon tulajdonosaként érezné igazán jól magát a bőrében.

Lennon megemlíti még a pletykát, miszerint Epstein felvásárlási akciójának volt köszönhető a Love Me Do tavaly év végi felfutása. Szerinte nem történt ilyesmi, de ettől még akár a tudta nélkül is akciózhatott a menedzser – aki szintén megszólal a filmben. A slágerlista-machinációról persze egy szó sem esik, feltűnő azonban, hogy mindannyiuk közül ő nyilatkozik a leglelkesebben. A tagok szívesebben mutatják most a kevésbé ismert, komoly arcukat, a kamerákhoz kevésbé szokott Epstein pedig élvezettel mesélheti végre, hogyan fedezte fel a Cavernben a fésületlen zenekart. 

Lennon_MerseySound_19630830

A McCartney által említett öregkortól egyébként még elég messze vannak, de Lennon ma eggyel közelebb került hozzá: betöltötte a 23-at.

Az interjú leirata itt elolvasható (kép forrása ugyanitt).