Tegnap este is legális határátlépés történt: a Beatles először játszott tízezer főt meghaladó létszámú közönség előtt. Az Empire Poolban rendezett gálaműsoron való részvétel mégsem ezért jelentőségteljes, hanem mert a koncertre a rajongók tavalyi szavazatai alapján legsikeresebbnek ítélt bandái voltak hivatalosak – márpedig a Beatles 1962-ben még szabad szemmel alig látható eredményeket produkált csupán. A decemberrel lezáruló szimpátiaszavazásoknak így egyikén sem nyertek, nem egész négy hónappal később mégsem elképzelhető az év koncertjeként is emlegetett rendezvény a Beatles nélkül. Olyannyira nem, hogy a programban majdhogynem a legelőkelőbb helyre kerültek, őket már csak a Cliff Richard & The Shadows követte a színpadon.  

Forrás: BeatleSource

Nem az adatok győzték meg a szervezőket, hiszen a Beatles 1963-ban is csak egyetlen listavezetőt produkált, és annak sem sikerült minden összeállítás szerint az élre törnie. A Please Please Me után a másfél hete megjelent From Me To You-nak akár már ez is összejöhet, de egyelőre nem veszélyezteti a Gerry & The Pacemakers How Do You Do It?-jének pozícióját. A tegnapi koncerten a Beatles kiemelt helyét az egyre nyilvánvalóbb térhódítása, a legtöbb fellépésüket övező – korábban ismeretlen – őrület indokolja.

Az Empire Pool színpadán (forrás: BeatleSource)

Akár a friss zenéjük az oka, akár a konszolidáltnak tűnő megjelenésük mögül előbukó pimaszságuk, akár a burkolt vagy nyílt szexuális üzeneteik (a Please Please Me szövegétől kezdve Lennon színpadi terpeszállásáig), nem lehet nem észrevenni, hogy bármilyen nagy nevekkel kerülnek is egy színpadra, a közönség őket követeli. A két kislemez-szám után a hallgatóságot a Twist And Shout-tal és a Long Tall Sally-vel felajzó Beatles után a leszálló ágban lévő Shadows már-már bocsánatot kérve botorkált fel a deszkákra.

Az Empire Poolban, a színfalak mögött (forrás: tumblr)

Brian Epstein persze gondoskodott róla, hogy fiai a szükségesnél jobban ne bízzák el magukat: a tízezres koncert után még volt egy címük tegnap estére a Pigalle Clubban. Az Empire Pool-i buli árnyékában viszont olyannyira nem maradt energia az esemény promotálására, hogy kizárólag a Jewish Chronicle-ben jelent meg hirdetés róla. Az őrjöngő tömeg okozta fáradalmakat a Beatles egy konszolidált, már-már zártkörű rendezvény háttérzenekaraként vezethette le.