A Londonban pörgő „The Beatles’ Christmas Shows” sorozat kritikátlan sikerének már csak mérsékelten tudnak örülni. Inkább idegesíti őket, hogy szinte mindegy mit produkálnak a színpadon, a közönség így is úgy is odavan.

Ami még izgalmat, kihívást jelent, az az I Want To Hold Your Hand kislemez amerikai fogadtatása. Az öt napja piacra dobott korong szépen fogy, már biztosan több kelt el belőle, mint az előző háromból együttvéve; az áhított cél, miszerint listavezetőként akarnak az Atlanti-óceán túlpartján landolni, elérhető közelségbe kerülni látszik.

A rendkívül mozgalmas idei után a Beatles még sűrűbb újévre számíthat. A februári amerikai út mellett már januárban Párizs, júniusban pedig Ausztrália várja őket. Tavasszal nekiállhatnak az ősz óta tervezett nagyfilm forgatásának, és bár még egy hang sem született meg belőle, annak zenéjét is ki kell préselniük magukból.

Beatles_Birmingham_19631110_Forras_BeatlesBible

A Beatles a novemberi birminghami fellépés előtt az őket biztosító rendőrök sisakját kölcsönkérve

(forrás: Beatles Bible)

1963-ban a Beatles kislemezei – attól függően, melyik listát vesszük figyelembe – 16-17 héten át álltak az élen, mondani sem kell, az I Want To Hold Your Hand ebből a pozícióból várja 1964-et. Ami az albumokat illeti, könnyebb a dolgunk: a Please Please Me május elején élre tört, harminc hét után pedig kiütötte a With The Beatles, ami azóta is tartja magát.

1963 olyannyira a Beatles éve volt, hogy máris tömegek érdeklődésére tart számot minden velük kapcsolatos hang- és képanyagfoszlány. A Beatles 50 blog biztosít elegendő csócsálnivalót, de néhány ínyenc falatot év végére tartogattunk.

Nyár végén már egyszer végigszaladtunk a Beatles exporttermésén (további átpasszolt dalok itt és itt), de az ősz sem telt el például Billy J. Kramerék által lemezre énekelt Beatles-szerzemény nélkül. Az I’ll Keep You Satisfied McCartney dala, az október 14-ei felvételre mégis Lennon jelenlétében került sor, a producer pedig ki más is lett volna, mint George Martin:

Ahogy a Fourmost felvételén is. Ez a formáció egy Lennon-dalt kapott, I’m In Love címmel:

A Lennon által zongorán feljátszott demó, amely alapján akár mélyebb felvétel is készülhetett volna, így hangzott:

Megosztunk még két BBC-felvételt is, amelyeket egy januári és egy márciusi Saturday Club műsorban rögzítettek.

Egy 19. századból származó, azóta milliószor átdolgozott dalnak, a Beautiful Dreamer-nek a tavalyi év végén megjelent Tony Orlando-féle változata tetszett meg annyira a Beatlesnek, hogy pár héttel később érdemesnek tartsa beleénekelni az éterbe:

Végül pedig az egyik bálványuk, Chuck Berry I’m Talking About You-ját bányásztuk elő, valamivel teljesebbé téve ezt az amúgy is elképesztően termékeny Beatles-évet: