Számolja össze, akinek két anyja van, de aligha tévedünk sokat, ha háromszázra tippeljük a Beatles fellépéseinek számát a Cavern Clubban.

Először még Quarrymenként, hat évvel ezelőtt fordult meg itt a jelenlegi formáció őse, de Beatles néven 1961. február 9-én debütáltak. Az azt követő két évben vált a Cavern az együttes és a rajongói keménymag főhadiszállásává, átlagosan majdnem minden másnapra jutott egy fellépés – hol ebédidőben, hol az esti órákban.

Az idei évben azonban a rohamosan rájuk törő sikerszériával fordítottan arányosan változott a liverpooli oroszlánbarlangban adott koncertek száma: januárban 6, februárban 3, áprilisban 1, augusztusban 1.

Beatles_Cavern_19630803_Forras_Beatlephotoblog

A Beatles az augusztus 3-ai koncert előtt a Cavernben (forrás: Beatles Photo Blog)

A tegnap este után, amit csoda, hogy ép bőrrel megúsztak, nagyon valószínűtlen, hogy Brian Epstein még egyszer beengedné fiait ebbe a leamortizált klubba (hiába tartozik még további hat alkalommal). A menedzser bár most is kikötötte, hogy ötszáznál többen nem mehetnek a helyiségbe, a tumultuózus jeleneteket már a fellépés előtt sem sikerült elkerülni: érkezésekor a rajongók úgy nekiestek Lennonnak, hogy örült, hogy csak a zakója ujját kellett maga mögött hagynia. A biztonságiak ugyan visszaszerezték, de sok szükség nem volt rá; az elviselhetetlenül fülledt pincehelyiségben az ing is túlságosan meleg viseletnek bizonyult.

Mindenki a Beatlesért érkezett, de az öt és fél órán át tartó koncerten további öt együttes, az Escorts, a Merseybeats, a Road Runners, Johnny Ringo és a Colts, illetve a Faron's Flamingos is színpadra lépett. Utóbbiak legfeljebb azzal váltak emlékezetessé, hogy két tagjuk is összeesett a színpadon, és csak a friss levegőn tértek magukhoz.

Beatles_Cavern_19630803_sweat_Forras_Beatlephotoblog

John Lennon és Paul McCartney az augusztus 3-ai koncert hevében a Cavernben (forrás: Beatles Photo Blog)

A fülledtségtől benedvesedett elektromos vezetékek is megadták magukat, hamar kicsapták a biztosítékot, a sötétbe boruló helyiségben pedig természetesen Lennon és McCartney mentették meg a hangulatot: akusztikusan előadták a basszusgitáros egyik legrégebbi, de még mindig félkész szerzeményét.

A lélekjelenlétük nem hagyta tehát cserben őket, de Lennon nagyon nehezen viselte a borzalmas és kétségkívül veszélyes körülményeket. Fogadkozott, hogy többet ide nem teszi be a lábát, és ezzel Epstein emberére akadt.

A Beatles karrierjének rapid felívelése számokban ugyan kifejezhetetlen, néhány, csak a tegnap esti fellépéssel kapcsolatos adat mégis beszédes. A koncertre július 21-én 13:30-kor kezdték árusítani a jegyeket, majd 14:00-kor kitették az elfogyott-táblát. Ami az együttes gázsiját illeti, két és fél év alatt 5900 százalékkal növekedett, 5-ről 300 fontra.