Tavaly is, idén is léptek már fel stadionban. Ekkora közönség előtt azonban még soha. 55,6 ezer ember sikítozása közepette játszani akkor is zavarba ejtő feladat, ha a négy Beatle történetesen két éve ebben az őrületben éli az életét.

 

A szervezők számára soha nem látott kihívást jelentett a rend fenntartása, a koncert hangosítása, hang- és képanyagának 12 kamerával való rögzítése. Néhány berohanást leszámítva (pl. 16:12-nél) a logisztikai-biztonsági feladatokat sikerült ugyan ellátni, de a rendőrök keserves erőfeszítéseit látva megállapíthatjuk, hogy ha a jövőben divatba jön a stadionkoncertezés, a rendezvényszervezésnek és biztosításnak komplett iparággá kell fejlődnie.

Az erősítés szinte teljes kudarcot vallott; hiába készültek nagyobb teljesítményű erősítőkkel, nem mérték fel a közönség hangerejét, a létesítmény hangszóróinak bevetése pedig meglehetősen rossz ötletnek bizonyult. Egy életre megtanulták, a baseballjátékosok nevének ünnepélyes felsorolására alkalmas berendezés édeskevés egy rockegyüttes hangosításához.

A rögzítés is hagy némi kívánnivalót maga után. A vezető operatőr, Andrew Laszlo minden igyekezete ellenére, úgy tűnik, a She’s A Woman-ről és az Everybody's Trying To Be My Baby-ről lemaradtak a kamerák; a hanganyag remélhetőleg teljes egészében megvan. 

A sokszínű koncertműsor tökéletesen alkalmas a közönség rabul ejtésére:

  • Twist And Shout (gyanús, hogy nem eredeti a hang…)
  • She's a Woman (gyanús, hogy nem eredeti a hang…)
  • I Feel Fine
  • Dizzy Miss Lizzy
  • Ticket To Ride
  • Everybody's Trying To Be My Baby (a videóból kimaradt)
  • Can't Buy Me Love
  • Baby's In Black
  • Act Naturally
  • A Hard Day's Night
  • Help!
  • I'm Down

Mivel szinte semmit nem hallottak magukból, aligha számon kérhető az együttesen, hogy nem volt minden hang a helyén. A kisebb-nagyobb hibáik eltörpülnek amellett, hogy hosszú idő után érződött rajtuk, teljes szívvel azon vannak, hogy kiszolgálják közönségüket. A közönségüket, amelyet bár olykor a pokolba kívánnak, tudják jól, mindent nekik köszönhetnek. (Érdemes a She’s A Woman alatt pörgő képsorokat nézegetni, főleg a helikopterben érződik a megilletődöttség.)

Starrnak azt is megbocsáthatjuk, hogy végig hamis volt az Act Naturally alatt, az pedig nem McCartney hibája, hogy a vokáljából semmit sem hallunk ekkor. Dalról dalra lelkesebbek, az I’m Down alatt pedig már teljesen felszabadult a zúzás. Lennon sajátos orgonakezelése (vagy inkább orgonakönyöklése) viszont nem a felfokozott idegállapotában elkövetett improvizáció, tegnapelőtt és két hete is ugyanezt adta elő, ahogy a halandzsázó felkonfjai sem újak, az Ed Sullivan Show-ban a Help! előtt is hallhattuk már.

Amerikában nagy változások zajlanak. A keserves polgárjogi küzdelem mintha meg is hozta volna első gyümölcsét azzal, hogy Johnson elnök a múlt héten aláírta az afroamerikaiak választójogának akadálymentesítését szolgáló törvényt, de a napokban Wattsban ismét rasszista indíttatású zavargások törtek ki, halálos áldozatokat is követelve (ezekben a percekben is zajlanak az összecsapások).

A Beatles bár tartózkodik a nyílt politikai állásfoglalásoktól, akaratlanul is mellékszereplőjévé vált az eseményeknek. John F. Kennedy meggyilkolása után néhány hónappal ők fújták az első friss szellőt a gyászoló országba, a szabadságharchoz pedig apró adalékot szolgáltattak azzal, hogy tavaly nyáron bejelentették, nem hajlandók szegregált közönség előtt játszani. Amerika-szerte erősödő népszerűségük vélhetően mégsem ennek, inkább a belőlük áradó rokonszenves optimizmusnak köszönhető. A Beatles pont olyan világot ígér, amilyenre a legtöbb amerikai vágyik: gondtalanra, határokat nem ismerőre, magas színvonalúra. 55,6 ezer ember tegnap ezt szívta magába a Shea Stadiumban.  

Extra infó:

Az eredeti terv szerint a Beatles helikopterrel érkezett volna a Shea Stadium gyepére, de erre nem adták áldásukat a New York-i szervek. Jobb híján a World’s Fair Building tetején szálltak le, ahonnan a Wells Fargo biztonsági szolgálat szállította az együttest a stadionba. A páncélozott járműben ekkor kapott Wells Fargo jelvényeket az egész fellépés során zakójukon viselték.