Soha nem látott tömegjelenet kísérte végig a Beatles mai fellépését.

Aki zenélésre adja a fejét, az manapság azt mantrázza magának: fel fogok lépni a Val Parnell’s Night at the London Palladium-ban. Vitán felül ez a szórakoztató tévéműsorok csúcsa, a most véget ért élő adás pedig – amelynek fő attrakciója a Beatles volt – nem kevesebb, mint 15 millió nézőt ültetett a képernyők elé. Ha eddig lehetett is legyinteni a liverpooliakra, mint az értékvesztett fiatalság legfrissebb hóbortjának tárgyára, mától ez biztosan megváltozik.

Már a műsor kezdetén mint cirkuszi majmokat mutogatták őket a színpadon, csakhogy elmondhassák, 42 perc múlva visszatérnek, és akkor bele is csapnak a húrokba. Így is lett:

A sikoltozás soha nem tapasztalt hangorkánjában alig lehetett hallani valamit a From Me To You-ból és az I’ll Get You-ból, a She Loves You kórusban felkonferálása (5:05-től) így elég ügyetlenre sikeredett. Lennonnál végül el is szakadt a cérna: egyszerűen lekussolta a hangoskodókat (7:49-nél), de a rajongók imádatán ez sem változtatott semmit, a Twist And Shout-ot is óriási lelkesedéssel fogadták.

A pár órával korábban lezajlott fogócska már jelezte, itt és most átszakadt egy gát. Az utóbbi hónapokban már egyre nagyobb logisztikai kihívást jelentett az együttes és a rajongók szétválasztása, de ma az utóbbiak nyertek. A délutáni próba után a Beatles stábja a művészbejáró előtt ácsorgó fiatalokat egyszerűen a főbejáraton távozva akarta kicselezni, de arra nem gondoltak, hogy a rajongók már meg is szervezték magukat: volt, akinek az volt a dolga, hogy az együttes autójának mozgását figyelje. Amint az Austin Princess-szel Neil Aspinall beállt az épület elé, a négy Beatle kijött az épületből, a lesből támadó tinihad pedig pillanatok alatt rájuk tört. Közelharcot kellett vívniuk ahhoz, hogy eljussanak a testi épségüket garantálni képes autóig, a késlekedő biztonságiak pedig már nem is bírtak a közelükbe férkőzni.

Beatles_Palladium_19631013_Forras_TheBeatlesBlog

Forrás: The Beatles Blog

Nem először történt ilyesmi (a szerdán bemutatott The Mersey Sound című filmben már mesterséges körülmények között is leforgattak egy hasonló jelenetet), de a brit sajtó színe-java most tapasztalta meg a saját szemével. A holnapi lapok biztosan címlapon hozzák majd ezt a fékevesztett hisztériát.

Alig egy éve jött ki az első kislemezük, amit akkor még Liverpool vonzáskörzetén kívül szinte senki nem vett észre. Ma már aligha találni olyan remetét Nagy-Britanniában, aki ne hallott volna a Beatlesről.