A Blackpoolban két hete történteket még talán-talán lehetett ártatlan csipkelődésnek vélni, a tegnap esti Ed Sullivan Show során viszont Lennon már teljesen nyilvánvalóan adott hangot nemtetszésének partnere szólózása miatt. 

 

Ugyanazt a hat dalból álló műsort adták elő a New York-i tévéfelvétel során, mint két héttel korábban, ötödikként ugyanúgy a Yesterday került sorra, amit Paul McCartney ugyanúgy egyedül adott elő. Blackpoolban Lennon virágcsokorral a kezében tért vissza a színpadra, majd megköszönte „Ringonak” a csodálatos produkciót, ezúttal azonban sem poénnal, sem virággal nem leplezte rosszallását: miután köszönetet mondott Paulnak, a közönség felé fordulva annyit tett még hozzá, „ez épp olyan volt, mint ő”.

Lassú méregként hathat a zenekarvezetői mivoltában elbizonytalanodó Lennon sértettsége, jó lenne tenni valamit annak érdekében, hogy ne fajuljon el a helyzet, épp egy amerikai turné elején. Első lépésnek talán nem rossz, hogy a Yesterday csak a tévéfelvételek műsorába került be, az előttük álló koncertekébe nem.

 

 Ez még a próba (forrás: DM Beatles)

Az együttes egyébként nem teljesít rosszul, sőt, a munkakedvük is megjött, a tegnapi próbákon például sokáig kekeckedtek a műszakkal, míg számukra is elfogadható minőségben szólaltak meg a dalok. Egy közepes képi effekt kedvéért a Ticket To Ride elején a riffet többször is el kellett játszaniuk (9:50-nél), az I’m Down során pedig Lennon ismét élvezte a könyökkel glissandózást (5:45-nél). Persze szövegtévesztésből sem volt hiány, Lennonnak eddig talán még egyszer sem sikerült a Help!-et hibátlanul elénekelnie, de az I Feel Fine-ban is bakizott, ahogy McCartney is az I’m Down-ban.

Tarthatatlannak tűnik az állapot, hogy a hat elhangzott dalból kettő még meg sem jelent az Egyesült Államokban, a Capitol szerencséjére viszont a tegnapi felvétel csak szeptemberben kerül adásba. Nagy tétekben mernénk fogadni, hogy a képernyőre kerüléshez időzítve dobják majd piacra a Yesterday-t, B-oldalán az Act Naturally-vel. Ha otthon nem is, az óceán túloldalán tehát mégis kijöhet kislemezként a McCartney-szólószám.

A mai nap mégsem erről szól. Este a Shea Stadiumban várja őket több mint 55 ezer őrjöngő rajongó. Ettől talán még ők is megilletődnek, és új erőre kapnak.