Tegnap San Franciscoban véget ért az amerikai turné, a Beatles ma repül vissza Londonba. Még az utolsó fellépés is hozott némi izgalmat: rajongók egy csoportja áttört a biztonságiakon, és feljutott a színpadra. Az együttest sikeresen kimenekítették, majd a rend helyreállítása után tértek vissza, hogy kötelességtudóan befejezzék a koncertet.

 

Nem könnyű fokozni a rekordokkal, álomtalálkozásokkal, külső és belső konfliktusokkal tarkított turné izgalmait, de nem mehetünk el amellett, hogy a Beatles és menedzsmentje az elmúlt két hét zsivajának közepette csendes történelmet is írt. A szerződésről van szó, annak is az 5. pontjáról: 

Forrás: Rockcellar Magazine

A történet nem előzmény nélküli. Ahogy tavaly mi is beszámoltunk róla, a philadelphiai rossz tapasztalatok után a Beatles – felvállalva a Jacksonville-i koncert lemondásának (és vele a gázsijuk elvesztésének) kockázatát – bejelentette, hogy nem hajlandó szegregált közönség előtt játszani. Miután a helyi szervezők összeszedték állukat a koncertterem pincéjéből, felhagytak eredeti terveikkel, és meghajoltak a liverpooli mitugrászok akarata előtt.

A Beatles és menedzserük, Brian Epstein idén már semmit sem bízott a véletlenre: minden egyes amerikai fellépés szerződésébe bekerült a pirossal aláhúzott sor: „A művészek nem kötelezhetők szegregált közönség előtti fellépésre.”

Az eljárás azért elegáns igazán, mert nem verték nagy dobra. Visszafogott, de határozott értékválasztás. Ezt is sokan megtanulhatnák a Beatlestől.