A februárban meghódított Amerika Beatles-étvágyának csillapíthatatlanságáról sokat elmond, hogy a Capitol már ma piacra dobta az új kislemezt, míg a brit rajongóknak erre még négy napot várniuk kell. Ha nem számítjuk a múlt héten az NSZK-ban kiadott német nyelvű korongot, ez az első eset, hogy friss Beatles-dalok Nagy-Britannia határain túl debütálnak.

Adjunk rá kakaót, megéri:

Can’t Buy Me Love

A dal villámgyors fejlesztésén már tátottuk a szánkat; a végeredmény még ahhoz képest is megkapóan izgalmas talpalávaló. McCartney vérbő szólóéneke talán a megkettőzés nélkül is magával ragadó lenne, Harrison gitárszólójával, Starr pedig a kódában nyújtott dübörgésével teszi le névjegyét – egyedül az akusztikus ritmusgitárján sikáló Lennon nem tör előre a háttérből.

A szélsebesen száguldó Can’t Buy Me Love-val a Beatles megcsinálta a nagy mutatványt: úgy fúj fékezhetetlen, forradalmian új szeleket, hogy közben a konzervatívabb dobhártyákat sem szakítja be, sőt, ismerősen kellemes szórakozással kecsegtet. Rajtuk kívül ezt a kettősséget közel és távol senki nem képes produkálni.

Forrás: The Beatles Bible

You Can’t Do That

Ahogy azt sem, hogy két ennyire eltérő zenei világot építsenek fel egyetlen kislemezen. A Lennon terület-visszafoglalásaként is értelmezhető You Can’t Do That bár szintén blues alapokon nyugszik, más párhuzamot aligha találunk a két szám között.

A szokatlanul vastag (kolomppal és kongával felturbózott) hangzásban Harrison új gitárja legalább annyira kulcsszereplő, mint a McCartneyval közösen üvöltött vokálja, de a szerző indulatos szólóéneke az, ami igazán kontrasztos a korábbi dalszövegek tartalmatlanságához és gyakran negédes előadásához képest.

Feszültségfokozásban – bár erős a verseny – okvetlenül a Beatles eddigi legerősebb darabjával van dolgunk: a harsány vokállal megtámogatott gitárszóló (3:41-től) bő húsz másodperce során a headbangelési inger leküzdhetetlennek bizonyul, a visszatérő középrész egyszerre ad feloldást és emeli magasabb szintre az élményt, hogy aztán Starr tamtamszakító püfölése mellett Lennon nyomatékosíthassa, mi az, amit szerinte „nem tehetünk meg”. Akinek ezek után az uniszónóban elköszönő szóló- és basszusgitár nem rezonáltatja be az aortáját, bizonyosan nem emberből van.