„A Vee-Jay nehézsúlyú ellenségeket szerzett magának, de ha bejön a számítása, lesz miből fizetnie a kártérítést és a perköltséget” – írtuk idén januárban, az Amerikában első nagylemez, az Introducing The Beatles megjelenésének napján. Nos, a Beatlemánia megmentette a Vee-Jay-t.

Amikor év elején a Capitol már megjelentetni tervezte a kontinens első Beatles-nagylemezét Meet The Beatles! címmel, a Vee-Jay beelőzte. 16 dal kiadási jogai felett ugyanis tavaly még utóbbi társaság rendelkezett, de miután a cég nem fizette a már tavaly megjelentetett két kislemez jogdíjait, az EMI-leány Transglobal szerződést bontott a Vee-Jay-jel. Amikor a Beatles bombaként robbant Amerikában, mégis bevállalták, hogy nagylemez formájában piacra dobják a még ki nem adott dalokat.

Forrás: Beatles Bible

A többfrontos jogi hercehurca azonnal megkezdődött. A Beechwood „csak” a Love Me Do és a P.S. I Love You miatt pörölt (az első kislemez volt az utolsó, amit ők adtak ki Angliában), de ezen a Vee-Jay-nél hamar segítettek: az eredeti megjelenés után egy hónappal már a boltokban volt az utánnyomás, nevezett két dalt a második kislemez hanganyagára (Please Please Me és Ask Me Why) cserélve.

A tavaly felbontott szerződés miatt viszont a Transglobal az egész nagylemezt ki akarta lőni a piacról. A bíróság, igazat adva a felperesnek, a mai napig adott határidőt arra, hogy az Introducing The Beatles összes verziója eltűnjön a boltokból. A Vee-Jay-nek ez már nem fáj, elérték, amit akartak: 9 hónap és 5 nap alatt 1,3 millió mono és 41 ezer sztereó példányt adtak el belőle. A kártérítés, a perköltség és a szerencsejáték-tartozás így már csak aprópénz.